Frases

Avui surto de la línia seguida habitualment i us poso unes frases de caire científic (encara que alguna altra se m'ha colat) i petites anècdotes. Posaré l'autor, però n'hi ha algunes que o bé són anònimes o bé desconec quí la va dir. Espero que us agradin.

 

[@more@]

 
 
No hem de creure el que s'ha dit, simplement perquè va ser dit; ni en les tradicions, perquè han estat trasmesses des de l'antiguitat; ni en els rumors; ni en els escrits dels savis, perquè han vingut d'ells; ni en les fantasies, que es suposa han estat inspirades per un deva [és a dir, una suposada inspiració espiritual]; ni en les deduccions basades en alguna suposició casual; ni pel que sembla una necessitat analògica; ni per la mera autoritat dels nostres instructors o mestres, sinó que hem de creure quan l'escrit, la doctrina o allò dit, està corroborat per la nostra pròpia raó i consciència. Per això, vaig ensenyar a no creure el que senten dir, sinó que, quan ho creguin conscientment, actuïn d'acord i plenament. (Kalama Sutta, gràcies al Jordi).

El científic no estudia la naturalesa perquè sigui útil; l'estudia perquè es delecta en ella, i es delecta en ella perquè és bonica. Si la naturalesa no fos bella, no valdria la pena conèixer-la. (Henri Poincaré)

També sabem que cruel és sovint la veritat i ens qüestionem si l'engany no és més consolador. (Henri Poincaré)

No hem de creure als molts que diuen que només s'ha d'educar al poble lliure, sinó més aviat als filòsofs que diuen que només els cultes són lliures. (Epiceto, filòsof romà i antic esclau)

Regles per a la demostració. Regla núm. 1. No provi de demostrar cap d'aquelles coses que són tan evidents per sí mateixes que és impossible demostrar alguna cosa que sigui més obvia que elles. (Blaise Pascal)

Pot haver-hi alguna cosa més ridícula que la pretensió que un home tingui dret a matar-me perquè viu a l'altra banda del riu i perquè el seu príncep tingui una querella contra el meu, encara que jo no la tingui amb ell? (Blaise Pascal)

Després de capturar un pirata, l'Alexandre el Gran li va recriminar la seva "professió" al que l'home va replicar:
– Sóc pirata perquè no tinc més que un vaixell. Si tingués una flota, seria un conquistador.
Davant tal raonament, Alexandre el Gran el va deixar en llibertat.

Què és la ciència? Aprèn de la ciència que has de dubtar dels experts… La ciència és la creença en la ignorància dels experts. Cada generació que descobreix alguna cosa a partir de la seva experiència ha d'explicar-la, però ha de fer-ho mantenint el delicat equilibri entre el respecte i la falta de respecte perquè la raça no imposi amb massa rigidesa els seus errors als seus joves, sinó que transmeti al costat de la saviesa acumulada la saviesa que potser no sigui tal saviesa. (Richard Feynman)

La Física és com el sexe: segur que dóna alguna compensació pràctica, però no és per això per la que la fem. (Richard Feynman)

Per a aquells que no coneixen les matemàtiques, és difícil sentir la bellesa, la profunda bellesa de la naturalesa (…) Si vols aprendre sobre la naturalesa, apreciar-la, cal aprendre el llenguatge en el que parla. (Richard Feynman)

La senzillesa de la naturales no es pot mesurar per la de les nostres percepcions. (Laplace)

La política és per al moment. Una equació és per l'eternitat. (Albert Einstein)

The scientist describes what is; the engineer creates what never was. (Theodore von Kármán)

Quan un ximple segueix una línia, la línia s'acaba i el ximple segueix.

Ciència és tota disciplina en la qual els ximples d'una generació poden arribar més lluny que els genis de la precedent.

Si admetem que la intel·ligència es distribueix com una campana de Gauss, resultarà que el genis i els idiotes estan en els extrems de la campana, amb un lleuger desequilibri a favor dels idiotes. Conforme a això, en qualsevol mostra prou gran existiria un 0,13% de genis, la qual cosa, per a una població mundial de 5.400.000.000, donaria més de set milions de genis. D'acord amb aquest càlcul, tots els dies naixerien 324 genis. La pregunta és: on estan?

Em temo que el que a tu et sembla tan senzill sigui per a qualsevol nen molt complex, mentre que el que et resulta a tu tan difícil, per a una criatura ha de ser facilíssim.

La composició actual el vodka es deu a l'inventor de la taula periòdica d'elements, Dimitri Mendeleyev. Precisament ell va descobrir que la proporció ideal d'aigua/alcohol per al vodka era de 40º (el grau inferior o superior influïa a l'estómac del bevedor igual de malament).

William Herschel era un apassionat de l'astronomia. Tant és així que quan tocava en els teatres el clavicordi l'abandonava en els entreactes i corria a mirar les estrelles abans d'interpretar la següent peça.

El meu amic G.H. Hardy, que va ser professor de matemàtiques pures, em va dir una vegada que si ell trobés una prova que jo fora a morir-me en cinc minuts, sentiria molt perdre'm, però que aquesta pena seria superada de sobres pel plaer de comprovar que la prova era vàlida. Jo vaig estar d'acord amb ell i no em vaig sentir ofès en absolut. (Bertrand Russell)

Amb freqüència la ignorància engendra més confiança que el coneixement: són els que saben poc, i no els que saben molt, els que asseveren positivament que aquest o aquell problema mai serà resolt per la ciència. (Charles Darwin)

Una ment crèdula (…) troba el major plaer a creure coses estranyes i, com més estranyes són, més fàcil li resulta creure-les; però mai pren en consideració les que són senzilles i possibles, perquè tot el món pot creure-les (Samuel Butler)

O tot el meu mètode de raonament és anormal i inútil, i llavors el meu lloc adequat és una casa de bojos, o a mi em premien amb la burla i el menyspreu pel descobriment d'importants veritats. (Robert Mayer a l'intentar enunciar la llei de conservació de l'energia)

Un estudiant va demanar consell a Einstein sobre què havia de fer per ser un bon investigador. Li va contestar:
– Noi, tothom qui vulgui ser un autèntic científic ha de dedicar almenys mitja hora diària a pensar el contrari que els seus col·legues.

Un dia van preguntar a l'Einstein:
– Què fa vostè quan té una idea brillant?
– Una idea brillant se li pot acudir a qualsevol. El difícil és aconseguir que els altres l'acceptin.

Leo Szilard li va dir al seu amic Hans Bethe que estava pensant a escriure un diari:
– No em proposo publicar-lo. Em limitaré a registrar els fets perquè Déu s'informi.
– Tu creus que Déu no coneix tots els fets?
– Sí. Ell coneix els fets, però no coneix aquesta versió dels fets.

Allunya't de la política! (…) Si somies en arreglar el món, conforma't amb ajudar a qui estigui al teu costat, perquè si caus en la trampa dels qui t'assegurin que entre molts fareu alguna cosa per a molts, un dia descobriràs que tan sols haureu fet molt per a uns pocs. Confesso que una vegada vaig caure en la trampa. Però tan sols una vegada i per molt poc temps. Vaig aprendre la lliçó i des de fa ja més de trenta anys mai m'ha tornat a assaltar la temptació d'arreglar el món. Per arreglar el món un sol fet val més que mil paraules, i després de conèixer centenars de polítics de més de quaranta països he arribat a la conclusió que gairebé cap d'ells ha tingut mai res més que el do de la paraula. I amb això no n'hi ha prou. (Alberto Vázquez Figueroa)

El gran fracàs dels homes és degut massa sovint a que l'èxit no els basta. Aquest èxit, com el poder, o com els diners, acaba per convertir-se en una droga de la qual es fa necessari augmentar una i una altra vegada la dosi perquè tingui efecte, i hi ha fins i tot qui imagina que repetir el mateix èxit és ja per si mateix un fracàs. "Tots volem més". (Alberto Vázquez Figueroa)

La hipocresia és un fenomen universal. Acaba amb la mort, però no abans. Quan és conscient, repugna, però pocs de nosaltres som hipòcrites conscients. És tan fàcil inventar arguments que vagin a favor dels nostres propis interessos i prejudicis, i trobar-los sincerament nobles! (Isaac Asimov)

Segueix sent per a mi un motiu inesgotable de sorpresa el veure com uns pocs gargots en una pissarra o en un full de paper van poder canviar el curs de les ocupacions humanes. (Stanislaw M. Ulam)

Quan coneguem totes les lleis de la física ens sorprendrà que no haguessin resultat òbvies des d'un principi. (John Wheeler)

Fonts:
"La medida del Universo", Kitty Ferguson
"El curioso mundo de las matemáticas", David Wells
"Una breve historia de casi todo", Bill Bryson
"¡Esto es imposible!", VVAA
"Aventuras de un matemático", Stanislaw M. Ulam
"El agua prometida", Alberto Vázquez Figueroa
"La tragedia de la Luna", Isaac Asimov
http://ciencianatura.bitacoras.com/archivos/2006/02/01/bella-naturaleza
http://peluche.bitacoras.com/#030306
http://es.wikipedia.org/wiki/Richard_Feynman#Citas
http://halondisparado.com/?p=1223

Quant a omalaled

Me llamo Fernando y soy un apasionado de la ciencia y admirador de los científicos y ténicos de todas las épocas. Espero disfrutéis sabiendo un poquito más de ellos.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

9 respostes a Frases

 1. Trena diu:

  Hola, he tornat 🙂

 2. omalaled diu:

  Benvinguda de nou 🙂

 3. Angelina diu:

  Una frase que vaig llegir a la Contra de la Vanguardia: “Un expert en un tema, és aquell que ha comés tots els errors possibles en aquell mateix tema” ( Ho va dir un premi Nobel).
  Això vol dir que molts de nosaltres anem bé per premi Nobel?,o que aquesta premisa no és suficient?
  Enhorabona per la feinada de la recopilació!

 4. omalaled diu:

  Angelina: com dirien els científics: és condició necessària però no suficient 🙂

  Higgins: aquesta també eés bona. M’alegra, sobre tot, que facin reflexionar.

  Salut!

 5. Trena diu:

  Per cert, he tornat i he llegit i m’ha agradat molt, però em sembla que hi ha una cosa un poc estranya:
  “la proporció ideal d’aigua/alcohol per al vodka era de 40º” els graus no donen la relació alcohol/aigua?

  Bé, totes les frases que has posat m’han provocat alguna reacció: un somriure, un pensament, un assentiment… Gràcies.

 6. omalaled diu:

  Que jo sàpigui, Trena, la gradació d’alcohol vé donada pel percentatge d’alcohol de la beguda multiplicat per 2. Imagino que el que va fer és averiguar la quantitat d’aigua precisa per rebaixar-lo i es va veure que era d’uns 40 graus. Es això el que preguntes?

  M’alegra que t’hagin agradat.

  Salud!

 7. Trena diu:

  Hummm, no. Preguntava si la relació és alcohol/aigua o aigua/alcohol.

  De totes maneres, no sabia que la graduació fos el percentatge d’alcohol multiplicat per dos… sempre he pensat que quan compro alcohol de 96 ° vol dir que té un 96% d’alcohol.

  En fi, tant és.

 8. Memecio diu:

  M`han agradat molt les cites d’Einstein. Si no et fa res, les incorporo al meu blog. Citant la font, es clar.
  Salut.

 9. omalaled diu:

  Gràcies, Memecio. I gràcies per citar-me. Les frases, encara que las hagi escrit jo, pertanyen a altres 🙂

  Salut!

Els comentaris estan tancats.