Un xaval anomenat Edison

Els temps han canviat. Sí, ja sé, és un tòpic; però no vui dir un canvi en la forma de viure, cosa que és òbvia, sinó al temps que passa des que es descobreix un fenomen fins a la seva aplicació tècnica i/o comercial. Per exemple, des que Newton enunciés en 1687 la seva Llei de la Gravitació Universal fins que l'home va posar un satèl·lit en òrbita van passar 270 anys (des dels Principia fins al Sputnik 1). Des que en James Clerk Maxwell culminés els seus estudis sobre electromagnetisme fins a la ràdio del Guglielmo Marconi van ser poc més de 30; entre el coneixement de l'estructura de l'àtom fins al primer reactor de fissió gairebé no van passar 10 anys; i des de la teoria de semiconductors al xip uns mesos. De la ciència i la seva base teòrica a l'aplicació en diferents invents hi ha cada vegada menys temps.
 

[@more@]

I d'un inventor és del que us vull parlar avui: del Thomas Alva Edison. Va realitzar i va patentar més de 1300 invents. La vida d'aquest home és la clàssica (i tant de bo típica) del qual puja per mèrits propis. Pobre, humil i gairebé sense educació aconsegueix la fama i la fortuna a base d'intel·ligència, treball dur i no pocs problemes amb la resta de la societat. Una societat poc preparada per acceptar genis, és clar.

Els seus coneixements científics no eren res de l'altre món. Segons necessitava, aprenia; però no li importava la ciència en si, sinó la seva aplicació pràctica. Si no veia una aplicació immediata ràpidament oblidava la teoria o l'anotava i arxivava. El cas més notable va ser el rebuig que va tenir a un descobriment seu: l'efecte termoiònic o efecte Edison. Ha estat utilitzat en multitud d'ocasions en circuits electrònics. El gran home no li va saber veure cap valor. Fins i tot als genis s'equivoquen. Però la vida d'aquest home està plena d'anècdotes. Tantes que no em cabran en una història i per això, avui parlarem sobre la seva època més primerenca.

Nascut el 1847, tots li deien Al. Va ser un nen malaltís. El deu cap era tan anormalment gran que el metge del poble va arribar a diagnosticar-li una infecció cerebral. Amb 6 anys, era considerat pels veïns com un nen difícil que que sempre feia entremaliadures i que es veia embolicat en problemes contínuament, sobretot, per la seva curiositat. El graner del seu pare va cremar perquè havia encès una petita foguera "només per veure què passava". Va estar a punt d'estendre's a tot el poble. El seu pare li va castigar pegant-li públicament a la plaça del mercat.

Segons afirmava: El meu pare pensava que jo era tonto, i jo gairebé creia que en veritat era un idiota, i és que el petit l'Al no parava de fer preguntes. En certa ocasió la seva mare li va explicar com neixen els oques i va desaparèixer misteriosament. Al cap d'unes hores, el seu pare el va trobar en el graner d'un veí a sobre d'ous de gansoner i de gallina … els estava empollant!

Va rebre molts pals. La seva prima Nancy deia que en general, era un bon noi, encara que de vegades obstinat i tossut i que va haver de pegar-li moltes vegades. Per si no n'hi hagués prou, després de passar l'escarlatina i amb 8 anys va ingressar a l'escola de Port Huron on el reverend G.B. Engle i la seva dona no tractaven molt bé als seus alumnes. Li van arribar a expulsar tres vegades i deien que era un "retrassat". A més, feia massa preguntes i això no estava ben vist. En realitat tenia un problema d'audició per l'escarlatina que havia passat a la qual s'havia afegit una infecció d'oïda mal tractada. Cert dia, després d'una trifulga amb el reverend, va sortir corrent a casa. 30 anys més tard, el mateix reverend Engle li va demanar ajuda econòmica per escrit al ja famós Edison … i se la va donar. Haguéssiu fet vosaltres el mateix?

Ja fora de l'escola i a casa amb la seva mare, que era comprensiva, afectuosa i que havia estat mestra, li va ensenyar a llegir, a escriure i aritmètica. Però va fer una cosa més: li va inculcar el desig d'aprendre i l'amor per l'estudi. Convençuda que el seu fill tenia talent li llegia bones obres de literatura i història. Als 9 anys, Edison era un lector empedreït, encara que mai, ni d'adult, va arribar a dominar l'ortografia i la gramàtica. Tampoc li van interessar. La seva mare li va regalar un llibre d'iniciació a la física titulat Escola de la filosofia de la Natura d'en R.G. Parker. El petit Al va realitzar tots i cadascun dels experiments proposats per l'autor. Als 10 anys es gastava tot el seu diners comprant productes químics a l'apotecari i el seu dormitori estava ple d'ampolles i ampolletes.

Com embrutava massa, la seva mare el va obligar a traslladar-se a un racó del soterrani. El seu pare, en Samuel, explicava més tard: Es passava la major part del temps al soterrani. Mai jugava amb els altres nois. En aquest aspecte no es pot dir que fora un noi normal. Es veia embolicat però, en les entremaliadures més tremendes que arribaven irremeiablement al mateix fi. En paraules del propi Edison: … i el meu pare va fer sonar el vergajo sobre les meves natges.

Als 11 anys es dedicava a construir telègrafs i a millorar en el codi Morse. Segons explicava: Entre les nostres cases vaig estendre una petita línia telegràfica (…) el filferro era d'aquells que subjecten les xemeneies d'algunes estufes. Els aïllants eren petites ampolles de vidre que penjava de claus en els arbres. Funcionava estupendament. Però per continuar necessitava calés, així que amb l'ajut d'un altre amic cultivava una parcel·la de terra i les cebes, mongetes, enciams i cols que recol·lectava les portaven en una carreta, que llogaven, a la ciutat per vendre-les. Com era pobre, segons deia, va comprendre el valor dels diners.

Als 12 anys i cada matí, a les 7 del matí, recorria els vagons del tren que passava per Port Huron i anava a Detroit cridant "¡diaris, pomes, entrepans, nous!". A cuarts de deu de la nit tornava a casa i donava un dòlar a la seva mare, cada dia. En Detroit, amb els seus 5000 habitants de llavors, aprofitava per donar-se una volta pels tallers i fàbriques que allà existien i per la biblioteca de la ciutat. El nostre home recordava: Va ser l'època més feliç de la meva vida. Era lo prou més gran com per gaudir de la vida, però no tant com per comprendre les seves contradiccions.

En un vagó postal del tren i amb unes prestatgeries va construir un petit laboratori químic ambulant (el primer de la història d'aquestes característiques); però hi va haver un petit incendi i li van dir que ho triés. Un ferroviari li va hissar de les orelles al tren en marxa. No va contribuir això, evidentment, a millorar la seva sordesa. Tot al contrari. Des dels 12 anys no va tornar a sentir el cant dels ocells.

Amb tot aquest pla, es va aficionar més a la lectura. Va anar a la biblioteca de Detroit i va començar pel primer llibre de la prestatgeria inferior. Un a un es va llegir tots i cadascun dels llibres que hi havia a aquella biblioteca. Li entusiasmaven les obres del Víctor Hugo, però no les d'en Newton, ja que no podia seguir els raonaments matemàtics. Per a un xaval de 15 anys és bastant comprensible. Però tenia una virtut impressionant: recordava gairebé tot el que llegia, i llegia gairebé tan ràpidament com donava volta a les pàgines.

Per aquella mateixa època, va comprar una petita i antiquada premsa, va aprendre a fer-la servir i va començar a imprimir en el vagó de correu el seu propi diari local, el Weekly Herald, que venia a 8 centaus l'exemplar. El primer diari del món que s'editava en un tren. Allà escrivia canvis d'horari, petites notícies locals i notes de la direcció del ferrocarril, però el seu estil i faltes d'ortografia no eren perdonables ni en un noi de 15 anys. En una ocasió va incloure notícies xafarderes i un dels afectats el va llançar al riu St. Clair.

Per augmentar els seus ingressos transmetia telegràficament els titulars importants a les estacions següents abans d'arribar amb els exemplars. D'aquesta manera va guanyar bastant diners que la seva mare li va guardar en dipòsit. Es va adonar que podia sentir la dringadissa del telègraf i que la seva sordesa era un avantatge respecte un telegrafista normal, ja que sentia perfectament el senyal, però no els molestos sorolls del seu al voltant. Almenys, això deia.

Encara amb els seus 15 anys, va salvar de morir atropellat pel tren al fill del cap d'estació de Mt. Clemens, Mr. MacKenzie. Per agrair-l'hi va prometre ensenyar-li la professió de telegrafista. El primer dia que va anar a rebre classe, l'Edison es va plantar amb un aparell telegràfic construït per ell mateix. En cinc mesos tenia els coneixements necessaris per ser ajudant de telegrafista i es va convertir en el telegrafista més ràpid dels EUA. Com així podia guanyar més diners, es va comprar la col·lecció de textos del Michael Faraday i això va fer que el seu gust per l'electricitat s'enfortís.

Més tard, va anar a parar a la nova oficina telegràfica d'una llibreria i joieria. Quan no tenia res a fer es dedicava a llegir articles endarrerits del Scientific American i a construir circuits elèctrics. En 1864 el gel va destruir el cable telegràfic entre Port Huron i territori canadenc. L'Edison va fer que el maquinista transmetés amb el xiulet de la locomotora els missatges xifrats en morse. Aquesta idea li va valer certa fama i li van contractar com telegrafista de ferrocarril a Canadà.

Durant el torn de nit, i com dormia poc de dia, dormia a estonetes, costum que no va perdre en tota la seva vida. Cada cert temps tenia l'obligació d'enviar un senyal de control a l'oficina del cap de servei però, el molt hàbil, va construir un dispositiu que enviava el senyal encara que estigués dormint. Va ser descobert i severament amonestat. També treballava, a la vegada, en el desenvolupament del seu primer invent important: un repetidor telegràfic que permetia transmetre missatges automàticament a una segona línia sense que fos present l'operador.

Dos trens van estar a punt de xocar per culpa de la seva presumpta negligència. Per escapar-se de l'amenaça de presó, va fugir i va tornar als EUA. Tenia llavors 17 anys.

Podríem seguir, però m'estendria massa. Continuarem amb l'Edison i la seva intensa vida un altre dia, us sembla?.

 
Fuentes:
"Edison", Fritz Vögtle
"Luces en el cielo", Isaac Asimov
http://www.radiocentro.com.mx/grc/homepage.nsf/main?readform&url=/grc/redam.nsf/vwALL/MALZ-5NPUAP

Quant a omalaled

Me llamo Fernando y soy un apasionado de la ciencia y admirador de los científicos y ténicos de todas las épocas. Espero disfrutéis sabiendo un poquito más de ellos.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a Un xaval anomenat Edison

 1. esparver diu:

  Doncs això, vigila, que se t’ha colat un jueves que haurien de ser mongetes que fa molt de mal…

 2. omalaled diu:

  Ai! aquest traductors !!! 🙂

  Gràcies.

 3. omalaled diu:

  Gerard: traductor del “Instituti Cervantes” … sembla que el Quixot no h o traduiria molt bé.

  Marc: tens raó … no segueixis.

  Salut!

Els comentaris estan tancats.