L’escàndol Langevin

Em disculpareu per ser desordenat a l’hora d’escriure sobre alguns protagonistes. Moltes vegades, vaig d’un tema a un altre o d’una època a una altra sent molt poc estricte amb la història dels personatges a través del temps. No obstant això, no és objectiu d’aquest blog fer biografies fidedignes, sinó ressaltar anècdotes sempre des d’un punt de vista totalment subjectiu i anecdòtic per a conèixer més sobre el caràcter dels científics. I com estem a l’estiu i és la moda, us explico una d’aquestes històries de la mal anomenada "premsa del cor" en la qual apareix un d’aquests salts en el temps.
[@more@]
La nostra història comença la trista i plujosa matinada del 19 d’abril de 1906. En Louis Manin conduïa un cotxe de cavalls. Es va parar per a deixar passar un tramvia i va arrencar a pas lent. De cop i volta, va veure aparèixer un home de negre per davant del seu cavall esquerre. Va semblar relliscar sobre l’humit asfalt i es va agafar a l’animal, que es va encabritar. Manin va aixecar instintivament el fre amb una mà mentre tirava de les regnes amb l’altra. Embullat en els estreis dels cavalls, obstaculitzat pel paraigues que duia i per les seves pròpies cames va caure entre els dos animals i entre les rodes davanteres del pesat vehicle. La roda del darrere esquerra va triturar el cap d’aquell home de negre.

Aquest home de negre era en Pierre Curie. Un testimoni va dir que el crani li havia esclatat en milers de fragments. La gentada, veient l’escena i la sang, va començar a maltractar al Manin, que va haver de ser protegit per la policia. Tres testimonis que ho havien vist tot van dir que no havia tingut culpa alguna. Cap cotxe de cavalls va voler recollir el cadàver ensangonat per no tacar els seients i va haver de ser transportat en llitera.

Saltem 5 anys i ens anem a 1911, quan es va celebrar el Primer Consell de Física Solvay (clic aquí o sobre ella per a veure-la molt més gran).

Conseil de Physique Solvay 1911
 
De peus, d’esquerra a dreta:
Goldschmidt, Planck, Rubens, Sommerfeld, Lindemann, De Broglie,
Knudsen, Hasenohrl, Hostelet, Herzen, Jeans, Rutherford, Kamerlingh
Onnes, Einstein y Langevin.
Asseguts, dd’esquerra a dreta:
Nernst, Brillouin, Solvay, Lorentz, Warburg, Perrin, Wien, Mme. Curie y Poincaré.

 

Doncs bé, poc després, aquell mateix any de 1911, el 4 de novembre, el diari Le Journal publicava en la seva primera pàgina el següent titular: Una Història d’amor: Madame Curie i el professor Langevin. La notícia començava: Els focs del radi acaben d’encendre un foc en el cor d’un dels científics que estudien tan devotament la seva acció; i l’esposa i fills d’aquest científic estan plorant. I així relatava de quina manera Marie Curie, en nom del radi, havia trencat una família amb quatre fills.

No era l’únic mitjà que informava de la notícia. El diari Le Figaro publicava una caricatura en la qual es veia una jove amb un escot impressionant i trenes voladores que frívolament duia un barret en forma de la cúpula de l’Acadèmia de les Ciències Franceses. L’Excelsior publicava un estudi científic en el qual l’objecte d’estudi era Marie Curie i incloïa dues fotos d’aire policial que es veia a una dona cansada, desgavellada, de mirada fixa, perillosa i pervertida.

Durant dies, la premsa nacional i internacional es va centrar en els detalls. Fins i tot, es va arribar a especular si el vincle ja existia abans de la mort del Pierre Curie i si, en realitat, Pierre s’hauria suïcidat per aquest motiu (i per això us he explicat anteriorment la mort d’en Pierre).

Paul Langevin era 4 anys més petit que Marie i havia treballat amb Pierre. No tenia una vida feliç amb la seva família. La seva dona mai no li havia perdonat no entrar en la indústria que els hagués reportat més fortuna. Havia llogat un apartament a deu minuts a peu del laboratori de Marie. Aquesta, que necessitava companyia i pensava que podia mantenir una relació privada amb Paul, li visitava sovint. La resta ja podeu sospitar com va funcionar. Encara que va rebre el suport de família i amistats, que van intentar que no sortissin a la llum les proves dels fets, el 23 de novembre, L’Oeuvre va publicar alguns dels fragments de la correspondència Curie-Langevin amb el titular Els escàndols de la Sorbona.

La procedència de les cartes és confusa. Tot apunta que l’esposa de Langevin va posar un detectiu privat perquè robés la correspondència del seu despatx. L’editor de L’Oeuvre, un ultraconservador, va arreglar els textos per a inculpar-los sense deixar cap gènere de dubte. Els biògrafs donen per fet que aquestes cartes eren realment de Marie per les consideracions taxatives i per l’estil categòric.

En aquestes cartes, Langevin explica que les nits que passa amb la seva dona són atroces i no dorm més de tres o quatre hores. Marie li recomana treballar fins a tarda i aixecar-se d’hora, així com li diu que compartir llit no li deixarà descansar. En una de les cartes més llargues li diu que no deixi embarassada a la seva dona.

La resposta de Marie va ser clara: Considero abominables totes les intromissions de la premsa en la meva vida privada.

Va ser criticada per una ciutadania, sobretot, conservadora i nacionalista. Tenia el pecat de ser polonesa i, sobretot, de ser dona. Aquesta ciutadania la va acusar de traïdora, de monstre egoista: la gran França privada dels seus fills per una jueva polonesa. Defensors i detractors van començar a rondar per la seva casa. Fins i tot li van llençar pedres a les finestres; li cridaven per la carrers acusant-la de destructora de famílies, de prostituta, de temptació jueva. Els periodistes van arribar a hostigar a les seves filles Iréne i Eve, de 14 i 7 anys.

I és que en el segle XIX havia prosperat a França un nou valor absolut per a les dones: l’Esposa, la Família. El Codi Civil i el de les convencions enaltien el veritable model femení, el de la Dona Honesta, la Mare. I, és clar, Marie Curie no era més que una estrangera que es divertia amb els marits d’altres dones.

En un dels articles més durs, el periodista Gustave Téry va etiquetar a Langevin de "pagés i covard". A causa del deshonor, el físic va reptar al periodista a un duel. Durant el mateix, aquest periodista va aixecar la seva pistola i es va retirar al·legant que no es podia matar a un home tan valuós per a la pàtria.

És curiosa la forma de pensar d’algunes persones: no pot matar a un home "tan valuós per a la pàtria", però sí fer tot el possible per acabar amb la seva reputació i la seva carrera com científic tot ficant-se a la seva vida privada.

No va ser l’únic duel. Tanmateix, mai no va haver morts en ells. L’esposa de Langevin va aconseguir el que buscava: ferir a Marie Curie i denunciar el seu comportament. Langevin i la seva esposa es van separar i tres anys després es van reconciliar, encara que sempre va tenir relacions extramatrimonials. Més tard va arribar a tenir un fill il·legítim amb una estudiant. Temps després, va anar al laboratori de Marie Curie i li va demanar feina. L’hi va donar.

Svante Arrhenius era llavors un membre de l’Acadèmia Sueca que havia defensat la candidatura de Marie Curie pel segon Nobel. Li va escriure una carta en nom del comitè suggerint que no acceptés el premi fins que es demostrés que les acusacions que se li imputaven no eren certes. Particularment, deia que: Si l’Acadèmia hagués pensat que les cartes en qüestió eren autèntiques, no us hauria, amb tota probabilitat, atorgat el premi…

La resposta de Marie, com sempre, va ser contundent:

La decisió que m’aconsellen que prengui seria un error. De fet, el premi se m’ha atorgat pel descobriment del radi i el poloni. Creo que no hi ha connexió alguna entre el meu treball científic i la meva vida privada… No puc acceptar la idea que les calúmnies i difamacions de la vida privada puguin influir en el valor de la investigació científica. Estic segura que moltes persones comparteixen aquesta opinió. Em sap molt greu que no pensin Vostès d’aquesta manera.

I, actuant en la seva línia, va anar a la cerimònia a la qual la van acompanyar la seva germana Brònia i la seva filla Iréne, que llavors tenia 14 anys. El rei Gustavo li va donar el premi i ningú va entrar en qüestions personals. Rígida en el seu discurs, va descriure els treballs científics d’uns altres en el camp de la radioactivitat, incloent el del seu marit, però deixant clar que el mèrit del guardó se li donava a ella.

Va deixar la modèstia a casa i va remarcar al comitè que l’aïllament del radi com element pur ho havia fet sola i que la identificació del mateix havia servit a persones com Rutherford i Soddy poder desenvolupar la seva teoria de la transmutació atòmica. I per a rematar la feina, els hi va recordar les paraules de Lord Kelvin: si no es pot mesurar en números el que s’està investigant, el coneixement sobre l’objecte investigat es torna poc precís.

I va deixar anar això davant un auditori masculí que l’havia qüestionat en l’autoritat sobre la seva obra per ser dona i tenir vida privada.

Tanmateix, la nostra heroïna no era de pedra i va quedar molt afectada per tot l’afer. De fet, va entrar en una depressió severa. Els seus quaderns on anotava els detalls tècnics, i la data, tenen un buit d’un any sencer. Fins i tot, va considerar suïcidar-se. Va ingressar en una clínica amb el seu cognom de soltera, Madame Sklodowska i va prohibir a la seva filla enviar-li cartes com Madame Curie, preocupada per no ser mereixedora de l’il·lustre nom del seu marit i buscant amagar-se de la premsa.

I com es va venjar del mal que li van fer els francesos, ara que tant l’havien ferit? Doncs bé, els diners que va treure del seu segon Nobel els hi va donar a França per a refer-se de la Primera Guerra Mundial igual que el gram de radi que va aconseguir unir després d’un treball duríssim a l’Institut del Radi de França. A l’esclatar la guerra, va estudiar anatomia, es va treure el permís de conduir i es va anar al front de guerra amb la seva filla Iréne. Gràcies a ambdues i a totes les infermeres que van poder formar es van fer més d’un milió de radiografies a ferits de guerra.

Una reacció poc habitual, oi?

A la seva filla Eva li va escriure: Constitueïx una font de decepció el fet de fer que tots els interessos de la pròpia vida depenguin de sentiments tan tormentosos com l’amor.

Marie Curie i Paul Langevin no van seguir endavant amb la seva relació, encara que els néts d’ambdós, Hélène i Michel, es van casar eventualment. Marie Curie no va tenir més romanços en la seva vida.

Per a finalitzar, us deixo amb unes paraules, una vegada més extraordinàries, d’aquesta dona:

Quin és l’interès d’aquesta Societat? No ha de ser el d’afavorir el naixement de les vocacions científiques? Estem tan sobrats d’elles que podem sacrificar les que se li van a oferir? Crec més aviat que el conjunt de les aptituds exigides per una veritable vocació científica és una cosa infinitament preciosa i delicada, un tresor poc habitual, que és criminal i absurd deixar perdre, i sobretot alguna cosa pel que cal vetllar amb tota sol·licitud a fi de donar-li totes les probabilitats perquè es desenvolupi.

 
Fonts:
“Marie Curie”, Robert Reid
“Marie Curie y su tiempo”, José Manuel Sánchez Ron
“Moments femenins de la humanitat”, Pilar Godayol
Grupo Radio Centro
El Pais

Quant a omalaled

Me llamo Fernando y soy un apasionado de la ciencia y admirador de los científicos y ténicos de todas las épocas. Espero disfrutéis sabiendo un poquito más de ellos.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.