El govern, la intimitat i els ordinadors

Les opinions del Isaac Asimov són sempre polèmiques. Podrem estar d'acord o no, però mai ens deixa indiferents. Avui us copio una (convenientment modificada) que té ja els seus anys però que és tan actual com ho va ser el dia que es va escriure i parla sobre el clàssic "que ens tinguin controlats gràcies als ordinadors". Com és una mica llarg us deixo, sense més preàmbuls, gaudir una vegada més amb el mestre Asimov.
 

[@more@]

La hipocresia és un fenomen universal. Acaba amb la mort, però no abans. Quan és conscient, repugna, però pocs de nosaltres som hipòcrites conscients. És tan fàcil inventar arguments que vagin a favor dels nostres propis interessos i prejudicis, i trobar-los sincerament nobles!

Sap el cel quanta gent s'ocupa avui de denunciar la nostra societat tecnològica i tots els mals que ens ha portat. I ho fan amb una virtut acte-conscient que emmascara el fet que tots ells anhelen els beneficis d'aquesta societat tant com qualsevol altre. Per dir-ho així, són capaços de denunciar la maquineta elèctrica d'afaitar del veí mentre rasguean una guitarra elèctrica.

No falten els idealistes que "tornen a la mare terra" i perseveren el mes o dos necessaris perquè els surtin ulls de poll. Imagino que usaran pals i pedres com eines, menyspreant els fantasiosos instruments metàl·lics manufacturats per moderns forns i fàbriques. Però fins i tot així només són lliures de fer-ho perquè s'aprofiten que la nostra societat tecnològica pot alimentar (encara que sigui imperfectament) a milers de milions d'éssers humans, i deixar encara terra perquè els amants de la vida planera cavin en ella.

La societat tecnològica no li va ser imposada a la humanitat. Va néixer de la demanda humana d'aliment abundant, calor a l'hivern, fresc a l'estiu, menys treball i més joc i diversió. Per desgràcia, la gent vol això, i a més tots els fills que els sembla bé tenir, i el resultat és que la tecnologia, en els seus millors èxits, ens ha portat a una situació de considerable perill.

Molt bé; cal sortir del compromís i salvar la pell, però com? Per mí, l'única resposta possible és: a través d'un ús continuat i més savi de la tecnologia. No dic que això garanteixi l'èxit, però sí que cap altra solució funcionarà. Per començar, em sembla que hem de continuar, estendre i intensificar l'aplicació de computadors a la societat. Una idea ofensiva? Per què? Que les computadores no tenen ànima? Que no tracten als éssers humans com éssers humans?

Posem les coses al seu lloc. Les computadores no tracten a ningú com res. Són instruments matemàtics projectats per acumular i manipular dades. Els responsables són els éssers humans que programen i controlen les computadores, i si de vegades s'amaguen darrere d'elles per emmascarar la seva pròpia incapacitat, és realment un error humà i no una decisió de la computadora. No és així?

Podria, és clar, argumentar-se que si la computadora no estigués allà per escudar-se un darrere, les persones encarregades es veurien ficades a la picota, i obligades a tractar-nos amb més decència. No obstant això, la història de la ineptitud administrativa, de la salvatgia burocràtica, de totes les injustícies i tirania del petit funcionariat precedeix amb molt a la computadora.

Aquesta submissió definitiva a les computadores, aquesta absoluta conversió en una societat organitzada numèricament, no esborrarà la iniciativa, la creativitat, l'individualisme? Però, en quina societat els hi ha hagut?

Ensenyeu-me una societat, en qualsevol moment de la història mundial, en la que no hagués guerra, ni fam, ni pestes, ni injustícia. Hem conegut societats en les quals va haver iniciativa, i creativitat, i individualisme, sí, però només en un petit estrat superior d'aristòcrates i privilegiats.

Els filòsofs d'Atenes van tenir temps per pensar i especular perquè la societat atenesa era rica en esclaus que no tenien cap oci. Els senadors romans van viure vides luxoses a base de saquejar tot el món mediterrani. Les corts reals de totes les nacions, les nostres pròpies gent del Sud, els nostres propis industrials del Nord, van viure fàcilment a costa de pagesos, esclaus i treballadors.

Voleu aquestes societats? Si és així, on us ficaríeu? A la pell dels esclaus atenesos o a la del dels filòsofs? A la dels pagesos italians o a la dels senadors romans? A la dels treballadors del sud o a la dels propietaris de plantacions? Us agradaria ser transportats a una d'aquestes societats i córrer el risc que us toqués la posició que us toqués, recordant que per cada persona que vivia còmodament havia cent o mil que es debatien en la foscor?

Hipòcrites! No voleu per a res la societat simple. El que voleu és estar còmodes, i a l'infern amb tots els altres.

M'agradaria que cada persona rebés una clau d'identificació, llarga i complicada, amb símbols que representin la seva edat, ingressos, educació, habitatge, ocupació, nombre de membres de la família, gustos particulars, posició política, preferències sexuals, tot el que sigui concebible codificar. M'agradaria que tots aquests símbols fossin periòdicament actualitzats, perquè tot naixement, tota mort, tot canvi de domicili, tot nou treball, tota nova qualificació acadèmica, tota detenció, tota malaltia sigui constantment registrada. Naturalment, qualsevol intent d'evadir o falsificar tals símbols seria clarament una acció antisocial, i com a tal hauria de ser tractada i castigada.

No seria una codificació així una invasió de la intimitat? Sí, per descomptat, però per què mencionar-lo? Aquesta batalla la vam perdre fa molt temps. Quan varem acceptar un impost sobre la renda, vam concedir al govern el dret a conèixer aquest extrem. En insistir que l'impost sobre la renda fora igualitari, admetent deduccions per despeses i pèrdues comercials, per contribucions, depreciació, i qui sap quantes altres coses, vam fer necessari que el govern s'ocupés de tot això, que investigués cada xec que signem, que observés cada menjar en cada restaurant, que fullegés tots els nostres registres.

No m'agrada. Odio, i em senta malament, que em tractin com culpable fins que no provi la meva innocència. Odio participar en una baralla desigual amb una agència que és al mateix temps fiscal i jutge. I, no obstant això, és necessari. A mi, personalment mai m'han agafat, fins ara, més que en excés de pagaments i, en conseqüència, no he rebut més que reemborsaments, però tinc entès que no és l'habitual. El Servei de Recaptació d'Impostos, en posar a tot el món de cap per avall i sacsejar-ho, recull milions de dòlars que pertanyen legítimament al govern.

Bé, què passaria si tots estiguéssim perfectament codificats, i aquesta codificació fora manipulada per computadores? La nostra intimitat no es veuria més destruïda més del que ho està, però els efectes d'aquesta destrucció podrien ser menys sensibles i irritants. El Servei de Recaptació no necessitaria estudiar els nostres registres. Tindria els nostres registres.

A mi, per la meva part, m'encantaria estar en una situació en la qual no pogués de cap manera fer trampes, sempre que cap altre no pogués fer-les tampoc. Per a la majoria suposaria un estalvi en impostos. Fins i tot m'agradaria veure una societat sense diners en efectiu. M'agradaria que tot el món funcionés amb targetes de crèdit organitzades per computadora. M'agradaria que tota transacció, de qualssevol naturalesa i preu, des de la compra de General Motors a la compra d'un diari, comportés l'ús d'aquesta targeta de crèdit, amb el que els diners seria transferit electrònicament d'un compte a un altre.

Tot el món sabria en tot moment quin era el seu actiu. El govern podria rebre la seva part per cada transacció, i ajustar els comptes, en més o en menys, a fi de cada any. No podríeu evadir impostos, ni us hauríeu de preocupar per a res. Tot això, no permetria al govern controlar-nos i reprimir-nos més despietadament? És compatible amb la democràcia?

La veritat és que al govern no li falten mai mètodes per controlar la població. No es necessita cap computadora, ni codi, ni expedients. La història de la humanitat és una història de la tirania i del govern per repressió, i alguns dels governs més repressius i eficientment despòtics han comptat amb molt poca tecnologia al seu servei. Va utilitzar la Inquisició espanyola computadores per perseguir als heretges? Ho van fer els puritans de Nova Anglaterra? Els calvinistes de Ginebra?

El difícil és trobar un govern que no sigui repressiu. Fins el més liberal i tolerant dels governs, que respecti d'ordinari les llibertats civils, es torna ràpidament repressiu tan aviat com sorgeix una emergència i se sent amenaçat. I ho fa sense cap dificultat, saltant-se qualsevol barrera legal com si no estigués allà. A la Segona Guerra Mundial, per exemple, el govern dels estats Units -a qui estimo i respecto- va portar a milers d'americans d'ascendència japonesa a camps de concentració, sense cap rastre de dret legal. No podia ni tan sols considerar-se com una mesura necessària en temps de guerra, atès que no es va fer el mateix (ni en somnis) amb els americans d'ascendència alemanya o italiana, malgrat que tan en guerra estàvem amb Alemanya i Itàlia com amb Japó. No obstant això, l'acció va trobar en general poca resistència entre la població, i va ser, de fet, popular, i només per la nostra prevenció cap a la gent d'ulls estranys i per la por al Japó en el temps immediatament posterior a Pearl Harbor.

Aquesta és la paraula clau: la por. Tota repressió sorgeix de la por. Si no és de la por general, és de la por d'un tirà a perdre la seva pròpia seguretat.

De no conèixer en detall a la seva població, un govern només pot sentir-se segur si reprimeix a tothom. A falta de coneixement, un govern ha d'anar amb cura, ha de reaccionar davant rumors i suposicions, i ha d'atacar a tots durament per no ser atacat. Les pitjors tiranies són les tiranies dels homes temorosos.

Si un govern coneix a fons a la seva població, no necessita témer inútilment; sabrà a qui témer. Haurà, és clar, repressió, atès que mai ha existit un govern que no hagi reprimit als qui considerés perillosos; però la repressió no hauria de ser tan general, tan duradora, ni tan acarnissada. En resum, hauria menys temor en les altures i, per tant, més llibertat a sota.

No reprimiria un govern només pel gust de fer-ho, si tingués el tipus d'oportunitat que la computadora li ofereix? No, llevat que estigui boig. La repressió crea enemics i conspiradors, i per molt eficient ajuda que pugui proporcionar una computadora per lluitar contra ells, per a què crear-los si no cal?

D'altra banda, un coneixement profund de les característiques de la població pot fer que els serveis governamentals que ara exigim siguin més eficients. No podem esperar que el govern actuï intel·ligentment si no sap, en tot moment, el que està fent; o, en detall, el que se li està exigint. Per començar, cal comprar els serveis amb diners, com tot contribuent sap; però perquè aquests serveis siguin útils i eficients cal lliurar després, a canvi, informació sobre nosaltres mateixos.

Els individus poden ser lo prou miops com per preferir el benefici immediat i enviar a l'infern a tots els altres, inclosos els seus fills; però les computadores no són tan malvades. Serien programades per al funcionament d'una societat, i no per a la comoditat dels individus, i no vendrien el dret de primogenitura de la nostra societat pel plat de llenties d'un individu, com fa l'ésser humà incontrolat.

D'altra banda, les persones són de vegades bastant emocionals com per desitjar la guerra i imposar els seus punts de vista, malgrat que a una guerra acaba gairebé invariablement amb la derrota de tots dos costats (encara que alguns individus particulars es beneficiïn), i no és concebible que cap guerra sigui tan útil com un compromís sensat. Però és impossible que una computadora adequadament programada sigui tan malvada com per recomanar la guerra com solució òptima.

I si les diverses nacions se sotmetessin a computadores ben programades, sospito que totes les computadores nacionals arribarien, per dir-ho així, a un acord. Totes recomanarien programes compatibles, atès que és clar que avui dia, i més encara en el futur, cap part de la terra pot beneficiar-se del mal d'una altra. El món és petit. O ens salvem tots junts, o ens enfonsem tots.

Això és, doncs, el que vull, un món sense guerra i sense injustícia, possible gràcies a la computadora.

I com no vui ser hipòcrita, admetré francament que vull aquest món simplement per raons egoistes. Em farà sentir-me bé.

Fuente:
"La tragedia de la Luna", Isaac Asimov

Quant a omalaled

Me llamo Fernando y soy un apasionado de la ciencia y admirador de los científicos y ténicos de todas las épocas. Espero disfrutéis sabiendo un poquito más de ellos.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.