Francis Galton

Ja us vaig parlar del Francis Galton, qui feia mesures de natges de dones i que va donar la idea d'utilitzar les empremtes digitals per a identificar persones. Gràcies a aquesta idea, en 1911 es van solucionar de forma espectacular casos criminals oberts en aquell moment. No és estrany que la seva utilització s'estengués tant a EEUU com a Gran Bretanya. Però va fer més coses, i sobre elles parlarem a la nostra història d'avui.
 

[@more@]

Sir Francis Galton va ser, entre altres coses, estadístic, psicòleg, inventor, antropòleg i eugeneticista. Va publicar més de 300 treballs. El seu llibre més famós va ser "El geni hereditari" on defensava que geni i talent, sovint, s'hereten.

Va ser nen prodigi. Als 4 anys ja era capaç de llegir qualsevol llibre en anglès, distingia entre substantius, adjectius i verbs en textos llatins, sabia un poc de francès i ja sabia fer multiplicacions senzilles.

Va estudiar medicina, graduant-se a Cambridge en 1844. Va passar alguns anys explorant Àfrica escrivint llibres amb les seves experiències com explorador. Després es va dedicar a la meteorologia, escrivint en 1863 un llibre sobre el tema titulat "Meteorogràfica", amb el qual es van iniciar els mapes amb el temps atmosfèric que tant ens agraden veure avui amb l'home del temps. Va ser ell, de fet, qui va utilitzar per primera vegada el terme "anticicló", amb el significat d'altes pressions, que aporta generalment calma i bon temps.

Era cosí de l'arxifamós Charles Darwin, cosa que va ser molt desfavorable per a ell, ja que, encara que va ser un gran científic, no ho va ser del grau d'en Darwin. Quan es va publicar el famós llibre "Sobre l'origen de les espècies", Galton no va poder resistir la crida de les ciències biològiques i es va dedicar a l'antropologia i a l'estudi de l'herència. Va creure, com Darwin, que quan dos tipus diferents d'individus s'unien, les característiques es barrejaven en els fills i representaven una categoria intermèdia entre aquests. Ja en Mendel havia posat de manifest que no era així, però Galton desconeixia els treballs mendelians. No obstant això, la ciència no avança només a força d'encerts: durant el camí es comenten equivocacions que són molt necessàries per a aquest avanç i no per això cal menysprear a qui els han comès. Tot el contrari. Tanmateix, va viure prou per a veure com en De Vries rescatava els resultats d'en Mendel, cosa de la que ja us vaig parlar.

I encara que en aquest punt estigués equivocat, va ser el primer que va destacar la importància de l'estudi dels bessons idèntics, on l'herència es podia considerar idèntica i, per tant, les diferències podrien atribuir-se només al mitjà. Avui se'l coneix com el pare de la psicologia diferencial.

En 1869 va mostrar que la capacitat mental variava segons una corba en forma de campana tal com l'Adolphe Quetelet havia demostrat que el mateix succeïa amb les mesures físics. Avui parlem de la campana de Gauss o Llei Normal.

Va estudiar càlculs correlacionals. De fet, va ser ell qui va introduir en 1888 el concepte "correlació". Va estudiar transfusions sanguínies, criminalitat, l'art de l'exploració en països subdesenvolupats, el gregarisme en el bestiar i en l'home. També va ser el primer en utilitzar el terme "eugenèsia" (genètica del comportament).

L'explicat fins a aquí ja li bastaria com per a entrar en el grup d'aquells personatges amb autèntic afany de curiositat i inquietud pel coneixement. Hi ha, però, un tret de la seva personalitat que el fa encara més interessant. Tenia una mania: quantificava tot el que es posava davant seu.

Un dels treballs més curiosos va ser Investigacions estadístiques sobre l'eficàcia de les oracions, i per a això va calcular l'edat mitjana de mort de les persones distribuïdes entre professions per a mesurar l'eficàcia de les pregàries. Mentre els metges vivien una mitjana d'edat de 67,04 anys, els advocats la tenien de 66,51 i els clergues de 66,42. La seva conclusió va ser que les pregàries eren inútils i va atacar la noció que les oracions ajudessin a fer més llarga la vida destacant que, si fos així, les companyies d'assegurances ajustarien les seves pòlisses en virtut de la quantitat de pregàries dels clients.

El seu afany de quantificació arribava més lluny, perquè era absolutament tot el que reduïa a una sèrie de quantificacions: des de les corbes d'una dona fins al nombre de pincellades que havia costat fer el seu retrat, cosa que realment va fer (el llibre no diu quantes, però si algú ho esbrina, estaré encantat de saber-les). En 1897 va publicar en la revista Nature un treball sobre la longitud que havia de tenir una soga per penjar un criminal per que li trenqués el coll sense decapitar-lo.

Va estudiar la durada de les penes de presó mostrant certs patrons subconscients en les sentències dels jutges. De 10.000 sentències que va estudiar va descobrir preferències per condemnes de 2, 3, 9, 12, 15, 18 i 24 mesos, no trobant condemnes de 17 i poques o molt poques de 11 o 13. També va mostrar que les penes imposades no guardaven correlació amb la gravetat del delicte.

Però hi ha més. Va fer un mapa de bellesa de Gran Bretanya basant-se en el nombre de noies maques i lletges que veia pels carrers de les diferents ciutats apuntant els detalls en un quadern. També va treballar en l'índex d'avorriment aplicat als actes públics basat en els moviments d'impaciència o nerviosisme que observava i anotava en els actes a que acudia. Va advertir que els caps dels avorrits en un públic es movien de davant cap a enrere amb una freqüència que podia relacionar-se amb l'avorriment; no obstant això, els assistents que estaven atents s'asseien alçats mantenint distàncies constants entre els seus caps.

Va arribar, fins i tot, a posar sensors de pressió sota les cadires del seu menjador amb la finalitat de recollir els moviments corporals dels seus convidats, traient curioses conclusions, com que aquells que sentien simpatia mútua inclinaven les seves cadires en la direcció de l'altre. També interpel·lava pel carrer a la gent per a quantificar el nombre d'optimistes i pessimistes.

També es fixava en com canviava el color de les cares dels que assistien a una carrera de cavalls quan aquests s'aproximaven a la meta. Va desenvolupar complicades fórmules per a determinar quanta aigua calia beure pels matins i per les tardes. Va inventar un barret part superior del qual podia alçar-se mitjançant una pera de goma i així el cap es refrescava per l'entrada d'aire.

També es va dedicar a buscar intel·ligència extraterrestre i va suggerir que el codi en que ens havíem de comunicar amb ells era una espècie de Morse però amb tres símbols en lloc dels dos clàssics: un punt, una ratlla i una tercera inclinada. Primer haurien de transmetre's exemples de sumes i multiplicacions i després càlculs astronòmics que fessin referència al Sistema Solar. Una vegada que ells ens contestessin amb el concepte "radi" a través de les òrbites planetàries, ens contestarien amb el valor de PI (recordeu que va viure entre 1822 i 1911).

En fi, tots aquests estudis els va anar publicant en Nature. Fins i tot un titulat Tallar un pastís rodó amb principis científics.

Li mancava habilitat necessària per a connectar emocionalment amb la gent. Per exemple, quan donava una conferència no sabia llegir les cares del públic. Era incapaç de dir si la gent s'avorria o li interessava el que escoltava. Per a solucionar-lo, va idear un sistema de senyals amb la seva esposa, camuflada entre l'audiència, per a indicar-li que baixés la veu, la pugés, parlés més ràpid o més a poc a poc.

Tornant al principi de la nostra història, i tenint en compte aquesta tremenda mania de mesurar les coses, no ha de sorprendre'ns que fos l'artífex d'iniciar l'ús de les empremtes digitals que comentàvem. Quan es va posar a estudiar-les, va observar que totes eren diferents i va conjecturar que no havia dos éssers humans amb les mateixes empremtes si eren rigorosament mesurades i comparades. Cal dir que, encara que va ser qui les va popularitzar, no havia estat el primer a notar la seva potencial utilització. En el segle XIX havien estat utilitzades per un administrador científicament il·lustrat a l'Índia britànica per a "evitar haver de personar-se en els departaments i posar fi a disputes sobre l'autenticitat de les escriptures".

Si voleu saber els detalls de per què les empremtes digitals són diferents entre dues persones, fins i tot entre bessons, no us perdeu l'article de la Shora.

En 1905, la revista Nature informava que el departament de Scotland Yard estava en possessió d'entre 80.000 i 90.000 empremtes digitals. Aquesta va ser la principal forma d'identificació dels forenses fins que en 1984 la va substituir una tècnica gràcies a un descobriment fet a la Universitat de Leicester. Aquest mètode, la prova de l'ADN, es va utilitzar per primera vegada en 1986.

Però això és massa llarg i crec que deixarem el descobriment i la primera utilització de la prova de l'ADN per a una altra història.

 
Fonts:
“La sonrisa de Pitágoras”, Lamberto García del Cid
“Historia biográfica de ciencia y tecnología (TOMO 2)”, Isaac Asimov
“Eurekas y euforias”, Walter Gratzer
http://es.wikipedia.org/wiki/Francis_Galton

Quant a omalaled

Me llamo Fernando y soy un apasionado de la ciencia y admirador de los científicos y ténicos de todas las épocas. Espero disfrutéis sabiendo un poquito más de ellos.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Francis Galton

  1. dan diu:

    Genial! M’ha encantat saber que ja en Galton va demostrar la ineficàcia de les oracions. Sobretot perquè encara avui es segueixen publicant articles defensant que si que serveixen. I es que amb un test estadístic fet a mida pots demostrar qualsevol cosa!

  2. omalaled diu:

    Joan: no deia res de la bellessa 🙁 I si el veus quentificador, hi ha un personatge encara més que en Galton. Ja el publicaré 🙂

    Dan: els estudis moderns s’han fet amb els que van a Lourdes … i els resultats són els mateixos 🙂

Els comentaris estan tancats.