Ciència, científics, dones i faldillers

No pretén ser aquest un article masclista, com podreu haver pensat pel títol. Ho dic perquè parlaré de tres científics de renom, característica comuna era … doncs això … que eren uns faldillers. I sobre ecuaciones, matemàtiques, configuració d’electrons, científics, dones i faldillers us parlaré en la nostra història d’avui.[@more@]Comencem amb John Desmond Bernal, que va ser un pioner en la cristalografía de Rajos X. Doncs bé, resulta que creia poder millorar la vida dels éssers humans mitjançant la ciència. De fet, en 1939, va publicar La funció social de la ciència, possiblement el primer text referent a sociologia de la ciència.

En 1923 es va afiliar al partit comunista d’Anglaterra. Defensava moltes idees que es sortirien de la normalitat fins i tot a la nostra societat actual, com la de l’amor lliure i d’una sexualitat desenfrenada. Dorothy Crowfoot (Hodking va ser posteriorment pel cognom de casada), va entrar per aquella època en el cercle del Bernal. Diuen que va ser un secret a veus que la jove Dorothy va viure allí el seu primer amor i passió. Bernal, d’altra banda, encara que estava casat, no dissimulava sobre les nombroses relacions amb altres dones.

Sembla ser que Bernal s’hagués dut el Nobel de no ser per les seves idees polítiques i el seu comportament social, doncs molts dels seus companys i deixebles sí se’l van dur. Particularment, Dorothy Crowfoot Hodking es va dur el de Química de 1964, convertint-se en la tercera dona en la història que aconseguia el Premi Nobel de Química. Les duess anteriors havien estat la Marie Curie en 1911 i la seva filla Irène Joliot-Curie en 1935.

El segon faldiller del que us volia parlar era David Hilbert, de qui ja us he parlat en 1 i 2. Sembla que sigui impossible que un matemàtic despistat pugui ser un conquistador. Doncs bé, per a començar, Hilbert va sorprendre a tota la comunitat matemàtica quan va demostrar que un nombre finit d’ecuacions podia generar un nombre infinit d’ecuacions. Alerta que va demostrar l’existència, però no estava en condicions de construir-lo.

Això significava un autèntic repte a l’ortodoxia matemàtica de l’època: no poder veure una cosa que es sabia que existia. Paul Gordan va afirmar: "Això no és matemàtica. Això és teologia". Però quan les idees d’en Hilbert van calar i es van acceptar va acabar confessant: "M’he convençut que la teologia té el seu mèrit". Doncs bé, aquesta "teologia" li va fer valer el respecte de molts matemàtics. Felix Klein li va oferir un lloc a la Universitat de Gottingen i durant les reunions del claustre, li van insinuar que pretenia posar un lacayo que mai es valdria per si mateix. Klein els va assegurar tot el contrari: "He proposat a la persona més difícil de totes". Aquella tardor, Hilbert es va traslladar a la ciutat on Riemann, la seva font d’inspiració, havia estat professor, amb l’esperança de continuar la seva revolució matemàtica.

Els membres de la facultat no van trigar a comprovar que Hilbert no només es conformava amb reptar a l’ortodoxia matemàtica. Les esposes dels professors estaven horroritzades amb el comportament del nou arribat. Com va escriure una d’elles: Està provocant un trastorn general. He sabut que l’altra nit va ser vist en alguns restaurants jugant al billar amb els estudiants. Amb el temps, va començar a conquistar el cor de les senyores de Gottingen i es va guanyar una reputació de faldiller. En la festa del seu cinquantè aniversari, els seus estudiants van entonar una cançó en la qual cada estrofa, una per cada lletra de l’alfabet, descrivia amb pèls i senyals una de les seves conquestes.

El bohemi professor va comprar una bicicleta a la qual es va aficionar profundament: era comú veure’l donant pedals pels carrers de Gottingen duent un ram de flors que havia recollit en el jardí per a un dels seus amors. Impartia les seves classes en mànigues de camisa, cosa inaudita per a l’època. En els restaurants, per a protegir-se dels corrents d’aire, no dubtava a demanar prestades les estoles de les dones que estaven sopant. No està clar fins a quin punt Hilbert buscava deliveradament l’escàndol social o, simplement, plantejava la solució més òbvia als possibles problemes. L’únic que està clar és que la seva ment estava més concentrada en qüestions matemàtiques que en els detalls de l’etiqueta social.

Va instal·lar un pissarra de tres metres al seu propi jardí. Allí, entre les flors i les seves acrobacias de ciclista, garabatejava amb guix les seves matemàtiques. Li agradaven les festes i posava música sempre a un volum alt, per a això, triava l’agulla més gran pel seu gramòfon. Quan finalment va aconseguir escoltar al Caruso en viu va quedar una mica decebut i va dir: "Caruso canta amb l’agulla petita".

Hilbert considerava irrellevant la realitat física dels objectes. En una famosa declaració va mantenir que una teoria geomètrica tindria sentit encara que fossin substituïts punts, línies i plànols per taules, cadires i jarras de cervesa.

Va ser un gran amic de Minkowski, i quan aquest últim va morir, Hilbert es va sentir profundament desolat. Un estudiant de Gottingen va declarar: Jo era a classe quan Hilbert ens va relatar la mort de Minkowski, i va començar a plorar. Donat el prestigi d’un professor en aquells temps i la gran distància que el separava dels estudiants, per a nosaltres el trauma de veure plorar a Hilbert va se més gran que el de saber que Minkowski havia mort.

I quan es va haver de nomenar un successor entre dos candidats, la pregunta d’en Hilbert va ser òbvia: "Qui dels dos és el més difícil". Igual que Felix Klein, qui li havia portat a Gottingen, mai va voler que el seu departament fos de gent dòcil, sinó col·legues que reptessin les convencions socials i matemàtiques.

Deu n’hi do, en Hilbert. D’aquests que val la pena saber que han existit.

I per fi us parlaré del tercer protagonista. De tots els pares de la mecànica cuántica, potser la vida més curiosa va ser la d’Erwin Schrödinger. No era egoista ni mal pare, com Einstein; no va flirtejar amb els nazis, com Heisenberg; no se li van morir o li van afusellar als seus fills, com a Planck; no era absorbent, com Bohr; no estava a la Lluna, com De Broglie. A Schrödinger el que més li importava eren les dones.

Per a fer-vos una idea als que no conegueu a Schrödinger la seva ecuació, diguem que De Broglie va posar els fonaments de la mecànica cuántica i Schrödinger va ser l’arquitecte que va idear l’edifici. Deia Hawking que per cada ecuació que es posi es perd la meitat dels lectors. M’arriscaré i us posaré l’ecuación de Schrödinger.

Ecuació de Schrödinger

No us deixeu impressionar. En el fons, no és més que l’ecuació de la conservació d’energia per a les ones. Ara bé, fixeu-vos en aquesta V. Es diu "Potencial". Per exemple, la Lluna i la Terra estan sotmeses a un potencial gravitatori que genera unes forces que les mantenen unides. Aquest potencial té simetría esférica i només depèn de la distància a la qual es trobin les masses. Quan compleixen aquestes condicions, els físics parlen de potencials centrals. En el cas dels àtoms, el potencial és elèctric i no gravitatori, però és igualment és un potencial central, doncs també té simetría esférica. I quan substituïm aquesta V per un potencial central i resolem l’ecuació (i no és trivial resoldre-la per a potencials centrals) obtenim les següents meravelles:

Nivell 1
Nivell 2
Nivell 3
Nivel 4

Aquestes figures representen les distribucions de probabilitat de presència de l’electró al voltant entorn del protó (per als entesos, només he posat només algunes del nivell n=4, però ho haureu deduït de l’apunt al gràfic). I sembla mentida, són realment les solucions d’aquesta ecuación que heu vist abans al costat de potencials centrals (un altre dia, si teniu interès, us puc explicar com d’aquesta mateixa ecuació però aplicada a un altre tipus de potencials sorgeix la teoria de bandes). Un professor que vaig tenir va dir que als químics els encantaven aquestes gràfiques. Algun amable químic que m’ho confirmi, si us plau?.

Encara que bàsicament es coneix a Schrödinger per la seva ecuación, que li va valer el Nobel de Física de l’any 1933, va treballar en una immensa varietat d’aspectes, com la teoria del color, mecànica estadística, relatividad, teoria unificada de camps, calors específiques, etc. En 1944 va escriure un llibre titulat "Què és la vida" on impressiona veure el que diu dels gens abans que es descobrissin. De fet, va anar aquest llibre el que va impactar en Francis Crick perquè deixés la física i es passés a la biologia.

Durant un temps, Schrödinger va creure que podia usar la seva ecuació per a evitar els salts cuántics introduïts per Planck. En cert debat, Heisenberg va afirmar que amb aquesta interpretació un no podia comprendre la pròpia llei de Planck (si l’energia era contínua, els salts cuántics no tenien sentit). Llavors Wien, que també estava en el debat, es va enfurismar tant que li va dir:

– Molt bé, jove, entenem que vostè lamenti que ara la mecànica cuántica i els salts cuántics i tot això hagi d’oblidar-se, però ja veurà vostè que Schrödinger resoldrà tots aquests problemes molt aviat.

Però, ai!, al solucionar l’ecuació de Schrödinger ens apareixen aquests salts cuántics, així que no ens lliurem d’ells. Sigui com sigui, gràcies a aquesta discussió, Bohr va convidar a Schrödinger a anar a Copenhagen. El debat entre ells dos i la resta de científics sobre el significat de què era aquesta funció d’ona que apareixia a la seva ecuació forma part d’una altra història.

I ara parlem d’Erwin Schrödinger com persona. Nascut a Viena en 1887 era vuit anys més jove que Einstein i de la mateixa generació que Bohr, però bastant més gran que els joves lleons de la mecànica cuántica, com Heisenberg, Pauli i Dirac, qui van revolucionar la física amb poc més de 20 anys.

El seu pare, Rudolf Schrödinger, posseïa una fàbrica de linóleo, o sigui, de planxes de jute recobertes de suro en pols amalgamat amb oli per a recubrir els sòls, i no només la feia anar molt bé, sinó que s’interessava profundament per la botànica, la química i la pintura italiana de tots els temps. Li encantava ensenyar de tot al petit Erwin i fer, a més, que s’ho passés d’allò més bé.

Erwin va començar estudiant a l’Akademische Gynmnasium, una institució que destacava en literatura i llengües mortes. Al llarg de la seva vida va fer les delícies de les audiències més variades donant conferències, a més d’en alemany, en anglès, francès i castellà, que pronunciava gairebé sense accent.

Després de l’institut va entrar en la Universitat de Viena que encara estava conmocionada pel suïcidi del genial teòric Ludwig Boltzmann (hi ha qui diu que va ser un suïcidi "romàntic" per la ciència). Schrödinger va voler saber per què es parlava tant de Boltzmann, i va començar a estudiar el que havia fet. Va quedar encantat i va comprendre que la pèrdua d’aquell home havia estat irreparable tant per a Àustria com pel món sencer.

Llavors va començar a conèixer la cuántica, les indeterminaciones i altres coses que no li van agradar en absolut. Considerava que, a diferència de la física clàssica, allò estava plagat de contradiccions i coses sense sentit.

Però va esclatar la guerra i amb 27 anys va haver d’anar al front. Va ser oficial d’artillería a Itàlia, a les files de l’exèrcit austrohúngaro. Ho van distingir amb diverses condecoracions perquè els angles de tir i les trajectòries calculades per ell eren letals per a l’enemic. Va resultar ferit i va acabar la guerra ensenyant meteorología a oficials de l’exèrcit així com aprenent la teoria de la Relativitat General, que sí considerava bella.

No obstant això, li seguia apassionant més la filosofia que la física i va voler dedicar-se a ensenyar física i meditar tot el que pogués. Va trobar una plaça a la Universitat de Czernowitz que li permetia combinar ambdues activitats. Però la ciutat va deixar de ser austríaca per a incorporar-se a Alemanya. Un dels molts canvis va ser que les autoritats acadèmiques van considerar que dedicar-se a filosofia i física era una extravagància, així que va haver de dedicar-se per complet a la física.

Va tenir llavors els millors anys de la seva carrera, de la mà de Max Planck, tenint com company a Albert Einstein i a Max von Laue.

Però va arribar el nazisme al poder i, encara que no era jueu, va decidir marxar d’Alemanya. Va ser un dels pocs intel·lectuals d’aquesta talla que es van exiliar sense ser forçats.

Però parlàvem dels aspectes faldillers. Schrödinger concebia l’amor com l’exaltació de la bellesa i el sexe com una via per a aconseguir la transcendència i la perpetuitat de si mateix. És clar, va tenir un munt de fills il·legítims.

L’esposa de Schrödinger era Anne Marie Bertel. Que una esposa sigui tolerant amb un marit faldiller sempre ha estat sorprenent, fins i tot en aquells temps; però és que Anny no només suportava les aventures romàntiques de Schrödinger, sinó que participava en moltes d’elles. Un curiós paper que ocupava era el d’espantar a la jove amant de torn quan el seu marit s’havia cansat d’ella. La buscava, es posava en actitud de legítima indignada i espantava a l’amant per més arrests que aquesta li tirés a l’afrontar la situació. Quan va fer el seu peregrinatge d’exiliat per Oxford, Madrid, Roma i Dublín va deixar perplexes a les audiències. D’una banda, feia les delícies dels seus assistents parlant-los de física, folklore, antropología local, filosofia, música, etc. D’altra banda, escandalitzava a aquest mateix públic pel fet que la seva dona i la seva amant li acompanyessin i visquessin amb ell. Recordo que parlem de 1930.

I per si fos poc, la famosíssima ecuació que us he mostrat abans, imagineu que la va fer a després d’una llarga meditació estant aïllat del món? Doncs no: va ser en un romàntic hotel d’Arosa, als Alpes Suïssos, els amos del quals ja el coneixien bé perquè sempre ho freqüentava amb amants. I també se sap com: passant les vacances nadalenques amb una joveneta.

Quant a omalaled

Me llamo Fernando y soy un apasionado de la ciencia y admirador de los científicos y ténicos de todas las épocas. Espero disfrutéis sabiendo un poquito más de ellos.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Ciència, científics, dones i faldillers

No pretén ser aquest un article masclista, com podreu haver pensat pel títol. Ho dic perquè parlaré de tres científics de renom, característica comuna era … doncs això … que eren uns faldillers. I sobre ecuaciones, matemàtiques, configuració d’electrons, científics, dones i faldillers us parlaré en la nostra història d’avui.[@more@]Comencem amb John Desmond Bernal, que va ser un pioner en la cristalografía de Rajos X. Doncs bé, resulta que creia poder millorar la vida dels éssers humans mitjançant la ciència. De fet, en 1939, va publicar La funció social de la ciència, possiblement el primer text referent a sociologia de la ciència.

En 1923 es va afiliar al partit comunista d’Anglaterra. Defensava moltes idees que es sortirien de la normalitat fins i tot a la nostra societat actual, com la de l’amor lliure i d’una sexualitat desenfrenada. Dorothy Crowfoot (Hodking va ser posteriorment pel cognom de casada), va entrar per aquella època en el cercle del Bernal. Diuen que va ser un secret a veus que la jove Dorothy va viure allí el seu primer amor i passió. Bernal, d’altra banda, encara que estava casat, no dissimulava sobre les nombroses relacions amb altres dones.

Sembla ser que Bernal s’hagués dut el Nobel de no ser per les seves idees polítiques i el seu comportament social, doncs molts dels seus companys i deixebles sí se’l van dur. Particularment, Dorothy Crowfoot Hodking es va dur el de Química de 1964, convertint-se en la tercera dona en la història que aconseguia el Premi Nobel de Química. Les duess anteriors havien estat la Marie Curie en 1911 i la seva filla Irène Joliot-Curie en 1935.

El segon faldiller del que us volia parlar era David Hilbert, de qui ja us he parlat en 1 i 2. Sembla que sigui impossible que un matemàtic despistat pugui ser un conquistador. Doncs bé, per a començar, Hilbert va sorprendre a tota la comunitat matemàtica quan va demostrar que un nombre finit d’ecuacions podia generar un nombre infinit d’ecuacions. Alerta que va demostrar l’existència, però no estava en condicions de construir-lo.

Això significava un autèntic repte a l’ortodoxia matemàtica de l’època: no poder veure una cosa que es sabia que existia. Paul Gordan va afirmar: "Això no és matemàtica. Això és teologia". Però quan les idees d’en Hilbert van calar i es van acceptar va acabar confessant: "M’he convençut que la teologia té el seu mèrit". Doncs bé, aquesta "teologia" li va fer valer el respecte de molts matemàtics. Felix Klein li va oferir un lloc a la Universitat de Gottingen i durant les reunions del claustre, li van insinuar que pretenia posar un lacayo que mai es valdria per si mateix. Klein els va assegurar tot el contrari: "He proposat a la persona més difícil de totes". Aquella tardor, Hilbert es va traslladar a la ciutat on Riemann, la seva font d’inspiració, havia estat professor, amb l’esperança de continuar la seva revolució matemàtica.

Els membres de la facultat no van trigar a comprovar que Hilbert no només es conformava amb reptar a l’ortodoxia matemàtica. Les esposes dels professors estaven horroritzades amb el comportament del nou arribat. Com va escriure una d’elles: Està provocant un trastorn general. He sabut que l’altra nit va ser vist en alguns restaurants jugant al billar amb els estudiants. Amb el temps, va començar a conquistar el cor de les senyores de Gottingen i es va guanyar una reputació de faldiller. En la festa del seu cinquantè aniversari, els seus estudiants van entonar una cançó en la qual cada estrofa, una per cada lletra de l’alfabet, descrivia amb pèls i senyals una de les seves conquestes.

El bohemi professor va comprar una bicicleta a la qual es va aficionar profundament: era comú veure’l donant pedals pels carrers de Gottingen duent un ram de flors que havia recollit en el jardí per a un dels seus amors. Impartia les seves classes en mànigues de camisa, cosa inaudita per a l’època. En els restaurants, per a protegir-se dels corrents d’aire, no dubtava a demanar prestades les estoles de les dones que estaven sopant. No està clar fins a quin punt Hilbert buscava deliveradament l’escàndol social o, simplement, plantejava la solució més òbvia als possibles problemes. L’únic que està clar és que la seva ment estava més concentrada en qüestions matemàtiques que en els detalls de l’etiqueta social.

Va instal·lar un pissarra de tres metres al seu propi jardí. Allí, entre les flors i les seves acrobacias de ciclista, garabatejava amb guix les seves matemàtiques. Li agradaven les festes i posava música sempre a un volum alt, per a això, triava l’agulla més gran pel seu gramòfon. Quan finalment va aconseguir escoltar al Caruso en viu va quedar una mica decebut i va dir: "Caruso canta amb l’agulla petita".

Hilbert considerava irrellevant la realitat física dels objectes. En una famosa declaració va mantenir que una teoria geomètrica tindria sentit encara que fossin substituïts punts, línies i plànols per taules, cadires i jarras de cervesa.

Va ser un gran amic de Minkowski, i quan aquest últim va morir, Hilbert es va sentir profundament desolat. Un estudiant de Gottingen va declarar: Jo era a classe quan Hilbert ens va relatar la mort de Minkowski, i va començar a plorar. Donat el prestigi d’un professor en aquells temps i la gran distància que el separava dels estudiants, per a nosaltres el trauma de veure plorar a Hilbert va se més gran que el de saber que Minkowski havia mort.

I quan es va haver de nomenar un successor entre dos candidats, la pregunta d’en Hilbert va ser òbvia: "Qui dels dos és el més difícil". Igual que Felix Klein, qui li havia portat a Gottingen, mai va voler que el seu departament fos de gent dòcil, sinó col·legues que reptessin les convencions socials i matemàtiques.

Deu n’hi do, en Hilbert. D’aquests que val la pena saber que han existit.

I per fi us parlaré del tercer protagonista. De tots els pares de la mecànica cuántica, potser la vida més curiosa va ser la d’Erwin Schrödinger. No era egoista ni mal pare, com Einstein; no va flirtejar amb els nazis, com Heisenberg; no se li van morir o li van afusellar als seus fills, com a Planck; no era absorbent, com Bohr; no estava a la Lluna, com De Broglie. A Schrödinger el que més li importava eren les dones.

Per a fer-vos una idea als que no conegueu a Schrödinger la seva ecuació, diguem que De Broglie va posar els fonaments de la mecànica cuántica i Schrödinger va ser l’arquitecte que va idear l’edifici. Deia Hawking que per cada ecuació que es posi es perd la meitat dels lectors. M’arriscaré i us posaré l’ecuación de Schrödinger.

Ecuació de Schrödinger

No us deixeu impressionar. En el fons, no és més que l’ecuació de la conservació d’energia per a les ones. Ara bé, fixeu-vos en aquesta V. Es diu "Potencial". Per exemple, la Lluna i la Terra estan sotmeses a un potencial gravitatori que genera unes forces que les mantenen unides. Aquest potencial té simetría esférica i només depèn de la distància a la qual es trobin les masses. Quan compleixen aquestes condicions, els físics parlen de potencials centrals. En el cas dels àtoms, el potencial és elèctric i no gravitatori, però és igualment és un potencial central, doncs també té simetría esférica. I quan substituïm aquesta V per un potencial central i resolem l’ecuació (i no és trivial resoldre-la per a potencials centrals) obtenim les següents meravelles:

Nivell 1
Nivell 2
Nivell 3
Nivel 4

Aquestes figures representen les distribucions de probabilitat de presència de l’electró al voltant entorn del protó (per als entesos, només he posat només algunes del nivell n=4, però ho haureu deduït de l’apunt al gràfic). I sembla mentida, són realment les solucions d’aquesta ecuación que heu vist abans al costat de potencials centrals (un altre dia, si teniu interès, us puc explicar com d’aquesta mateixa ecuació però aplicada a un altre tipus de potencials sorgeix la teoria de bandes). Un professor que vaig tenir va dir que als químics els encantaven aquestes gràfiques. Algun amable químic que m’ho confirmi, si us plau?.

Encara que bàsicament es coneix a Schrödinger per la seva ecuación, que li va valer el Nobel de Física de l’any 1933, va treballar en una immensa varietat d’aspectes, com la teoria del color, mecànica estadística, relatividad, teoria unificada de camps, calors específiques, etc. En 1944 va escriure un llibre titulat "Què és la vida" on impressiona veure el que diu dels gens abans que es descobrissin. De fet, va anar aquest llibre el que va impactar en Francis Crick perquè deixés la física i es passés a la biologia.

Durant un temps, Schrödinger va creure que podia usar la seva ecuació per a evitar els salts cuántics introduïts per Planck. En cert debat, Heisenberg va afirmar que amb aquesta interpretació un no podia comprendre la pròpia llei de Planck (si l’energia era contínua, els salts cuántics no tenien sentit). Llavors Wien, que també estava en el debat, es va enfurismar tant que li va dir:

– Molt bé, jove, entenem que vostè lamenti que ara la mecànica cuántica i els salts cuántics i tot això hagi d’oblidar-se, però ja veurà vostè que Schrödinger resoldrà tots aquests problemes molt aviat.

Però, ai!, al solucionar l’ecuació de Schrödinger ens apareixen aquests salts cuántics, així que no ens lliurem d’ells. Sigui com sigui, gràcies a aquesta discussió, Bohr va convidar a Schrödinger a anar a Copenhagen. El debat entre ells dos i la resta de científics sobre el significat de què era aquesta funció d’ona que apareixia a la seva ecuació forma part d’una altra història.

I ara parlem d’Erwin Schrödinger com persona. Nascut a Viena en 1887 era vuit anys més jove que Einstein i de la mateixa generació que Bohr, però bastant més gran que els joves lleons de la mecànica cuántica, com Heisenberg, Pauli i Dirac, qui van revolucionar la física amb poc més de 20 anys.

El seu pare, Rudolf Schrödinger, posseïa una fàbrica de linóleo, o sigui, de planxes de jute recobertes de suro en pols amalgamat amb oli per a recubrir els sòls, i no només la feia anar molt bé, sinó que s’interessava profundament per la botànica, la química i la pintura italiana de tots els temps. Li encantava ensenyar de tot al petit Erwin i fer, a més, que s’ho passés d’allò més bé.

Erwin va començar estudiant a l’Akademische Gynmnasium, una institució que destacava en literatura i llengües mortes. Al llarg de la seva vida va fer les delícies de les audiències més variades donant conferències, a més d’en alemany, en anglès, francès i castellà, que pronunciava gairebé sense accent.

Després de l’institut va entrar en la Universitat de Viena que encara estava conmocionada pel suïcidi del genial teòric Ludwig Boltzmann (hi ha qui diu que va ser un suïcidi "romàntic" per la ciència). Schrödinger va voler saber per què es parlava tant de Boltzmann, i va començar a estudiar el que havia fet. Va quedar encantat i va comprendre que la pèrdua d’aquell home havia estat irreparable tant per a Àustria com pel món sencer.

Llavors va començar a conèixer la cuántica, les indeterminaciones i altres coses que no li van agradar en absolut. Considerava que, a diferència de la física clàssica, allò estava plagat de contradiccions i coses sense sentit.

Però va esclatar la guerra i amb 27 anys va haver d’anar al front. Va ser oficial d’artillería a Itàlia, a les files de l’exèrcit austrohúngaro. Ho van distingir amb diverses condecoracions perquè els angles de tir i les trajectòries calculades per ell eren letals per a l’enemic. Va resultar ferit i va acabar la guerra ensenyant meteorología a oficials de l’exèrcit així com aprenent la teoria de la Relativitat General, que sí considerava bella.

No obstant això, li seguia apassionant més la filosofia que la física i va voler dedicar-se a ensenyar física i meditar tot el que pogués. Va trobar una plaça a la Universitat de Czernowitz que li permetia combinar ambdues activitats. Però la ciutat va deixar de ser austríaca per a incorporar-se a Alemanya. Un dels molts canvis va ser que les autoritats acadèmiques van considerar que dedicar-se a filosofia i física era una extravagància, així que va haver de dedicar-se per complet a la física.

Va tenir llavors els millors anys de la seva carrera, de la mà de Max Planck, tenint com company a Albert Einstein i a Max von Laue.

Però va arribar el nazisme al poder i, encara que no era jueu, va decidir marxar d’Alemanya. Va ser un dels pocs intel·lectuals d’aquesta talla que es van exiliar sense ser forçats.

Però parlàvem dels aspectes faldillers. Schrödinger concebia l’amor com l’exaltació de la bellesa i el sexe com una via per a aconseguir la transcendència i la perpetuitat de si mateix. És clar, va tenir un munt de fills il·legítims.

L’esposa de Schrödinger era Anne Marie Bertel. Que una esposa sigui tolerant amb un marit faldiller sempre ha estat sorprenent, fins i tot en aquells temps; però és que Anny no només suportava les aventures romàntiques de Schrödinger, sinó que participava en moltes d’elles. Un curiós paper que ocupava era el d’espantar a la jove amant de torn quan el seu marit s’havia cansat d’ella. La buscava, es posava en actitud de legítima indignada i espantava a l’amant per més arrests que aquesta li tirés a l’afrontar la situació. Quan va fer el seu peregrinatge d’exiliat per Oxford, Madrid, Roma i Dublín va deixar perplexes a les audiències. D’una banda, feia les delícies dels seus assistents parlant-los de física, folklore, antropología local, filosofia, música, etc. D’altra banda, escandalitzava a aquest mateix públic pel fet que la seva dona i la seva amant li acompanyessin i visquessin amb ell. Recordo que parlem de 1930.

I per si fos poc, la famosíssima ecuació que us he mostrat abans, imagineu que la va fer a després d’una llarga meditació estant aïllat del món? Doncs no: va ser en un romàntic hotel d’Arosa, als Alpes Suïssos, els amos del quals ja el coneixien bé perquè sempre ho freqüentava amb amants. I també se sap com: passant les vacances nadalenques amb una joveneta.

 
Fonts:
“Aristóteles, Leonardo, Einstein y Cía.”, Ernst Peter Fischer
“De Arquímedes a Einstein”, Manuel Lozano Leyva
“La música de los números primos”, Marcus du Sautoy
http://es.wikipedia.org/wiki/John_Desmond_Bernal

Quant a omalaled

Me llamo Fernando y soy un apasionado de la ciencia y admirador de los científicos y ténicos de todas las épocas. Espero disfrutéis sabiendo un poquito más de ellos.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Ciència, científics, dones i faldillers

 1. Joan diu:

  Quins tres, espero que no haguéssin coincidit mai junts!!

  Pel que fa als orbitals són impressionants, principalment els f.

  El que m’ha sorprès ha estat en Hilbert, no m’ho esperava, el tenia per massa despistat.
  Aquest sí que és un bon equip el dels Schrödinger.

 2. omalaled diu:

  Eps!

  els números cuàntics (que es desprenen de l’ecuació) son el principal i els l,m,n. En tots els gràfics tens els de número principal el 4, el l=3 i el m i n oscilant. Però bé, això t’ho explicaran a física quàntica 🙂

  D’altra banda, no em sorpren que el Hlbert fos faldiller o, com a mínim, que les donen anessin darrere d’ell: de l’Andrew Wiles (que va demostrar l’ultim teorema de Fermat) li van dir que era molt sexy 🙂

  En fi, aquests científics son la pera 🙂

Els comentaris estan tancats.