Autobiografia [Charles Darwin]

El llibre del que us vull parlar avui és el de l’autobiografia d’en Charles Darwin. Havia llegit moltes vegades sobre molts detalls sobre ell i la Teoria de l’Evolució, així que no esperava moltes coses noves. No us podeu imaginar la sorpresa que m’he portat.
[@more@]
No va ser el clàssic home que de petit destaca en diferents branques de la ciència ni gens per l’estil. Al contrari: una persona absolutament normal. Respecte el seu caràcter, la impressió que m’he dut és la d’un home extremadament sensible que valorava molt els elogis que li dedicaven; educat i observador; un home, d’altra banda, molt centrat, amb unes opinions molt lògiques, coherents i raonades; una persona molt noble que no suportava l’esclavitud (tingueu en compte que en aquell moment era una mica normal).

El seu pare volia que fos mèdic, així que va començar a assistir a la gent pobra de Shrewsbury, principalment nens i dones, prenent notes de tots els seus símptomes. El seu pare deia que si es dedicava a la medicina tindria molt bons pacients perquè Charles era un gran psicòleg i l’element principal era aconseguir la confiança dels pacients.

No se sap com, va veure que no li agradava i es va proposar fer-li clergue. Explica que no és que renunciés a l’exprés desig del seu pare però que, amb el viatge del Beagle, tota la seva intenció va morir "de forma natural".

Tant els professors com el seu pare deien que Charles era d’allò més normal: No t’importa una altra cosa que no sigui la caça, els gossos i matar rates i seràs una desgràcia per a tu i per a tota la teva família. Encara que el seu pare havia d’estar molt empipat en aquell moment, Darwin troba injust al seu pare en utilitzar aquestes paraules.

Més endavant explica que a poc a poc va anar deixant la caça fins a regalar l’escopeta al seu majordom. Li estava entrant la passió per la ciència i va descobrir que li encantava observar i raonar i que el plaer que li procurava tot això era molt superior al de la caça.

De fet, observar li venia de petit. Amb 10 anys observava els insectes amb tot detall i els costums de les aus. Gaudia amb això. Es preguntava per què no tots els cavallers es feien ornitòlegs. El seu germà va agafar afició a la química i va crear un petit laboratori en el rafal del jardí. Charles treballava habitualment amb ell fins a altes hores de la nit. El director de la seva escola li va esbroncar públicament per perdre el temps en temes inútils.

Tenia passió pels escarabats (bé, d’escarabats hi ha tants tipus que J.B.S. Haldane, quan li van preguntar què opinava de Déu, va respondre que li encantaven els escarabats; prometo parlar algun dia del genial Haldane). Explica que els col·leccionava, encara que no disseccionava. I per a mostrar el que li agradaven narra una graciosa anècdota:


Un dia, mentre arrencava l’escorça d’un vell arbre, vaig veure dos estranys escarabats i vaig capturar un amb cada mà; llavors vaig veure un tercer, d’un nou tipus, que no podia permetre’m perdre, de manera que em vaig ficar a la boca el qual tenia a la mà dreta. Ai! Va expulsar un líquid intensament acre que em va cremar la llengua i que em va obligar a escopir l’escarabat que, per cert vaig perdre, igual que el tercer.

En una ocasió li van dur a la Royal Society on va poder veure a Sir Walter Scott ocupant la cadira de president i disculpant-se amb els reunits per no sentir-se mereixedor d’aquell lloc. Admiro als grans homes quan, a més, són humils.

Parla de la seva amistat amb el professor Henslow. Era un home profundament religiós, sense vanitat, sempre de bon humor (encara que si veia una mala acció es posava "a l’atac"), amb moltes qualitats morals i un home que gairebé no pensava en si mateix o en els seus interessos. Va donar moltes passejades amb ell. Explica una situació que diu no tenir importància, però que jo he trobat encantadora:


Estàvem examinant uns grans de pol·len sobre una superfície humida quan vaig veure que emergien els tubs polínics i a l’instant vaig anar correns a comunicar-li el meu sorprenent descobriment. Imagino ara que qualsevol altre professor de botànica no hauria aguantat el riure al veure’m arribar tan accelerat per a comunicar-li una cosa així. Ell, en canvi, va coincidir amb mi que el fenomen era molt interessant i em va explicar el seu significat, però fent-me a comprendre que ja era perfectament conegut; de manera que no em vaig sentir en absolut avergonyit, sinó satisfet per haver descobert per mi mateix un fet tan notable i decidit a no tornar a tenir tanta pressa a comunicar els meus descobriments.

Explica que va anar al nord de Gal·les amb el professor Sedgwick, qui pretenia continuar amb les seves investigacions geològiques de pedres antigues. Mentre inspeccionava aquella pedrera, un obrer li va dir que havia trobat una gran petxina antiga tropical de forma espiral i que no estava disposat a vendre-la:


L’hi vaig explicar al Sedgwick, qui va dir de seguida (sense equivocar-se, sens dubte) que algú havia d’haver-la llençat a la pedrera. Però després va afegir que si era veritat que la petxina havia estat allà incrustada, seria la desgràcia més gran de la geologia, doncs desbarataria tot el que sabem sobre dipòsits superficials de la regió de les Midlands. Aquests jaços de grava pertanyen de fet al període glacial, i en anys posteriors he trobat en ells petxines àrtiques trencades. Però en aquell moment, em va sorprendre tremendament que en Sedgwick no s’alegrés davant un fet tan meravellós com el de descobrir una petxina tropical enmig d’Anglaterra i prop de la seva superfície. Mai, fins llavors, no res m’havia fet adonar-me, malgrat els diversos llibres científics que havia llegit, que la ciència consisteix a agrupar dades per a extreure d’ells lleis generals o conclusions.

Altra cosa que he vist interessant és la descripció de FitzRoy, capità del famosíssim Beagle. Gràcies a la intervenció del seu oncle va tenir una entrevista amb ell abans d’embarcar i va estar a punt de ser rebutjat per al viatge a causa de la forma del seu nas! FitzRoy era ardent deixeble de Johann Caspar Lavater i estava convençut que podia jutjar el caràcter d’un home per les seves faccions i dubtava que algú amb un nas com la d’en Darwin posseís l’energia i la determinació necessària per al viatge. Tanmateix, segons explica Darwin:


El caràcter de FitzRoy era singular, amb trets de gran noblesa: estava consagrat al seu deure, exageradament generós, intrèpid, decidit, incorregiblement enèrgic i apassionat amic de tot aquell que estigués sota el seu comandament. S’enfrontava a qualsevol tipus de problema per a prestar ajuda a qui considerés que la mereixés. Era un un autèntic cavaller, amb maneres molt educades (…) L’humor de FitzRoy era d’allò més infaust. Habitualment era pitjor a primera hora del matí. Amb la seva vista de linx era capaç de detectar qualsevol cosa que anés malament al vaixell, i llavors es mostrava despietat amb el culpable. Encara que era molt amable amb mi, era un home molt difícil amb qui conviure en les condicions d’intimitat que necessàriament implicava compartir la mateixa habitació. Vam tenir diversos altercats; per exemple, al principi del viatge, a Badia, Brasil, quan va defensar i va elogiar l’esclavitud, que jo detestava, i em va explicar que acabava de visitar a un important propietari d’esclaus, que va reclamar la presència d’ells i va preguntar si eren feliços, i si desitjaven ser lliures, i tots van respondre "No". Després li vaig preguntar, potser amb un somriure sarcàstic, si pensava que la resposta dels esclaus en presència del seu amo tenia algun valor. Allò li va enutjar molt, i va dir que ja que jo dubtava de la seva paraula no podíem seguir vivint junts. Vaig pensar que allò m’obligaria a deixar el vaixell, però tan aviat com es va difondre la notícia -el que va succeir amb gran rapidesa, doncs el capità va manar cridar al primer lugartinene perquè apaivagués l’empipament que tenia per haver-me insultat-, vaig rebre una invitació de tots els oficials de coberta perquè mengés amb ells, cosa que em va alegrar profundament. Després d’unes poques hores, FitzRoy va mostrar la seva habitual magnanimitat i em va fer arribar un oficial amb les seves disculpes i el seu prec que continués vivint amb ell. El seu caràcter era en diversos aspectes un dels més nobles que mai he conegut.

Per aquesta gairebé fortuïta trobada, recomano el capítol "Historia en evolución" del llibre "Brontosaurus i la nalga del ministro" de Stephen Jay Gould on narra les peripècies de la trobada i els prejudicis de FitzRoy per les seves tendències depressives.

I també parla d’en Lyell:


Vaig freqüentar mes a Lyell que a cap altre [científic], tant abans com després de contreure matrimoni. Al meu parer, el seu esperit es caracteritzava per la claredat, la prudència, el bon criteri i una dosi bastant gran d’originalitat. Quan li feia algun comentari sobre Geologia, no descansava fins veure el cas amb claredat, i sovint aconseguia que jo ho veiés també més clar que abans. Avançava qualsevol possible objecció al meu suggeriment, i després d’haver-los esgotat tots, seguia amb els seus dubtes durant llarg temps. Una segona característica era el seu cordial entusiasme pels treballs d’altres científics.

Al retorn del meu viatge a bord del Beagle, li vaig explicar els meus punts de vista sobre els esculls de coral, que diferien dels d’ell, i em vaig sentir gratament sorprès i animat per l’interès que va mostrar. Estava tremendament fascinat per la ciència i sentia un gran interès pel futur progrés de la humanitat. Era molt bondadós, i completament liberal en les seves creences religioses, o més aviat descreences; encara que era un fort teista. El seu candor era notable. Ho va demostrar convertint-se en una edat avançada a la Teoria de l’Evolució, malgrat haver-se fet famós per la seva oposició als punts de vista de Lamarck. Em va recordar que feia molts anys, quan comentàvem l’oposició dels geòlegos de la vella escola als seus nous punts de vista, jo li havia dit: "Què bo seria que tots els científics morissin als seixanta, ja que després és segur que rebutjarien totes les noves doctrines". La ciència de la Geologia té un deute enorme amb Lyell, més gran, crec, que amb qualsevol altre home que hagi existit.

I una situació que relata bastant graciosa. I més tenint en compte els personatges que la componien:


La seva conversa [es refereix a Carlyle] era dicharachera i interessant, igual que els seus escrits, però de vegades s’esplaiava massa en el mateix tema. Recordo un divertit sopar a casa del meu germà en el qual, entre d’altres, estaven Babbage i Lyell, als quals els agradava parlar. Carlyle però, va silenciar a tot el món fent un discurs durant tota el sopar sobre els avantatges del silenci. Després del sopar, Babbage, de la forma més feroç que li va ser possible, va donar les gràcies a Carlyle perl seva interesantíssimo discurs sobre el silenci.

Parla de l’èxit del seu llibre "Sobre l’origen de les espècies" i parla també qui ja deien coses realment sorprenents que encara avui es poden escoltar o llegir:


La primera i curta edició integrada per 1.250 exemplars es va vendre en la seva totalitat el mateix dia de la publicació, i una segona edició de 3.000 exemplars poc després. Fins a la data (1876) s’han venut a Anglaterra 16.000 exemplars. Tenint en compte el gruixut del volum, pot considerar-se com una gran venda. Ha estat traduït a pràcticament tots els idiomes europeus, fins i tot a llengües com l’espanyol, el bohemi, el polonès i li rus. Segons la senyoreta Bird, ha estat també traduït al japonès i és objecte allí de nombrosos estudis. Fins i tot ha sortit un assaig en hebreu sobre el llibre, en el qual es demostra que la teoria estava ja present en l’Antic Testament!

Sembla que per aquells moments no érem Europa. Vull pensar que avui sí ho som. En fi, continuem.

Cada vegada que es trobava una nova observació o fet que anava en contra dels seus resultats generals, els anotava de seguida redactant un informe, doncs era molt fàcil oblidar aquestes observacions. En el seu llibre les explicava i intentava respondre, així que molt poques objeccions van poder trobar-se al seu llibre.

Al tornar del viatge, el seu pare, que era un excelentíssim observador va exclamar: Si fins i tot la forma del seu cap està una mica canviada!

Francis Darwin, un dels seus fills, ens donava una bonica descripció del seu pare:

El meu pare tenia el poder de proporcionar a les vacances d’estiu un encant que percebia amb força tota la família. La pressió del seu treball a casa tibava al màxim el seu poder de resistència, i quan s’alliberava d’aquesta tensió, iniciava les vacances amb una joventut i una gaubança que feien que la seva companyia fos una delícia; teníem la sensació que en una setmana de vacances li vèiem més que tot un mes a casa (…) El seu caràcter tendre i compassiu mostrava el seu costat més bell en la seva relació amb la meva mare. Se sentia feliç en la seva presència i amb ella, la seva vida -que podria haver-se vist ofuscada per la tristesa- va estar joiosa i satisfeta d’alegria.

Quan va morir la seva petita filla Annie amb 10 anys, Darwin es va sentir molt desolat. Poc després de la seva mort, va escriure el següent:

Tot el seu semblant irradiava alegria i esperit animal (…) Contemplar-la era un plaer i una delícia (…) Solia utilitzar un llenguatge exagerat, i després jo la interrogava de broma exagerant el que ella havia dit. Amb quina claredat la veig ara tirar el cap a enrere i l’escolto exclamar: "Oh, papà, quina vergonya!". Durant l’última i breu malaltia, la veritat és que el seu comportament va ser angelical. No es va queixar ni una sola vegada; en cap moment es va posar irritable; sempre es va mostrar considerada amb els altres, i va agrair, de la manera més gentil i patètica, tot el que es feia per ella. Quan estava tan esgotada que tot just si podia parlar, elogiava tot el que se li donava i va comentar fins i tot sobre el té que "estava exquisidament bo". I al final, quan li vaig donar un poc d’aigua, va dir: "Moltes gràcies, de debò"; i aquestes, crec, van ser les últimes paraules que la seva encantadora boqueta em va dirigir.

Hem perdut l’alegria de la casa, i el solaç de la nostra vellesa. Sabia com l’estimàvem. Oh, que pugui ara saber el profundament, el tendrament, que encara i sempre estimarem la seva estimada i alegre carona! Beneïda sigui!

El llibre està dividit en dues parts. La primera escrita pel propi Charles Darwin i l’altra meitat del llibre són apèndixs. La seva part més extensa d’aquests apèndixs està escrita per sir Francis Darwin, un dels seus fills, on parla dels seus records sobre el nostre home. I la veritat, tant de bo algun dia els meus fills parlessin així de mi. Són paraules de pura admiració com científic, com persona i com pare. Absolutament extraordinari.

I també tracta breument el tema la religió i el disseny intel·ligent, però no vull estendre’m més, així que us ho explicaré en una altra història.

En resum: encara que és un llibre curt (d’unes 200 pàgines), és encantador, molt informatiu i que deixa amb ganes de saber més sobre aquest personatge que va canviar la concepció del ser humà sobre si mateix. Recomanat per a tots els públics.

Portada del llibre

Títol: Autobiografía

Autor: Charles Darwin

Altra opinió del llibre:
http://www.infobae.com/notas/nota.php?Idx=259863&IdxSeccion=100439

Quant a omalaled

Me llamo Fernando y soy un apasionado de la ciencia y admirador de los científicos y ténicos de todas las épocas. Espero disfrutéis sabiendo un poquito más de ellos.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a Autobiografia [Charles Darwin]

 1. dan diu:

  La vida de Darwin és d’allò ben victoriana. Però un personatge interessantíssim es el pobre FitzRoy, que li ha tocat fer el paper de fanàtic intransigent. I si en religió ho era, ell va ser el primer que va fer un pronostic meteorològic a la història i qui va dissenyar el servei meteorològic d’Anglaterra. Un paio brillant, depressiu i massa capcuadrat en algunes coses, però brillant i durant molt temps bon amic de Darwin.

 2. Joan diu:

  Recordo que a classe d’anglès ens van deixar 120 paraules per fer la seva biografia. Va ser de les coses més difícils que he escrit, 120 paraules…

  Per altra banda una cosa de la vida de Darwin que em va sorprendre fa poc va ser la malaltia que va arrossegar durant anys.

  Sempre em reconforta saber que hi ha hagut grans científics que alhora han estat grans persones.

 3. omalaled diu:

  Dan: Reconec que en FitzRoy devia ser un paio força interessant.
  Joan: Darwin és un dels grans de la història de la Humanitat. Només he explicat la meitat del llibre: l’altra meitat on parlen els seus fills és impressionant.

  Salut!

Els comentaris estan tancats.