El melic i l’idioma d’Adam

Gairebé segur que haureu sentit moltes vegades la següent endevinalla: Un home es mor i va al cel. Allà es troba a totes les persones que han mort, però estan nues. De cop i volta, es topa amb una parella de joves i immediatament s’adóna que són Adam i Eva. Com ho va saber? Crec que tots ja sabeu la resposta: no tenien melic.
[@more@]

Potser trobareu això com una trivialitat, que és una pregunta irrellevant o que s’ha de prendre en sentit metafòric. Però compte: pels que creuen que la Bíblia és històricament exacta aquesta no és una pregunta gens trivial: si Adam i Eva no tenien melic, no eren éssers humans perfectes; però si els tenien, llavors els melics implicarien un naixement amb part que ells mai van experimentar.

Ha estat un tema que ha preocupat a diferents persones al llarg de la història. Bruce Felton i Mark Fowler són els autors de The Best, Worst and Most Unusual (Galahad Books, 1994). En aquest interessant llibre de referència, dediquen diversos paràgrafs al que ells diuen "la pitjor disputa teològica". Segons aquests dos autors, en 1752 es va publicar a Alemanya el tractat definitiu sobre el tema. Es titulava Untersuchung der Frage: Ob unsere ersten Uraltem, Adam und Eve, ciñen Nabel gehabt. Després de discutir tots els aspectes d’aquesta difícil qüestió, l’autor, el doctor Christian Tobías Ephraim Reinhard, arribava per fi a la conclusió que a la famosa parella li mancava el melic.

Miquel Àngel
, en la Capella Sixtina, va pintar l’Adam sent creat pel dit de Déu, i té melic. En 1857 (dos anys abans d’aparèixer el famós Origen de les Espècies, de Darwin), un zoòleg britànic cridat Philip Henry Gosse publicava Onfalo: Un intent de lligar el nus geològic (omphalos és una paraula grega que vol dir "melic").

Gosse intentava reconciliar aquesta clara contradicció entre el Gènesi bíblic i el registre fòssil. Si Déu havia creat l’Adam i l’Eva amb melic, implicant un part que mai no havia existit, no podia, amb la mateixa facilitat, haver creat un registre d’història de la vida en la Terra que mai havia existit, excepte en la Ment Divina? Va comprendre que no era una mera qüestió de melics: Adam i Eva tenien ossos, dents, pèl, ungles i tota classe d’òrgans que contenien evidències d’un creixement anterior.

Va concloure que si Déu va crear la Terra tal com es descriu a la Bíblia, hagué de crear-la com "una empresa en funcionament". Amb aquesta argumentació ja es podia explicar tot: les trepitjades d’animals prehistòrics, la lenta erosió, el plegament i inclinació dels estrats, els fòssils, els cercles concèntrics del tronc d’un arbre, les línies de creixement de les conquilles, el melic d’Adam i Eva, etc.

El mateix Gosse afirmava que amb aquesta argumentació podem fins i tot suposar que Déu va crear el món fa tan sols uns minuts, amb totes les seves ciutats i registres, i amb records en les ments de les persones, i no existeix manera lògica de refutar això com una hipòtesi possible (com ja us vaig explicar). Ara, la pregunta era si el creador havia deixat tot això amb la intenció d’enganyar-nos. Pobre Gosse! Volia quedar bé amb tot el món i el seu llibre no va agradar ni als creients ni als ateus.

Però bé, tot el que s’ha dit fins a ara és força conegut. La raó per la qual us escrivia aquest article és que si el melic és un problema, llavors, l’idioma en el que parlava Adam amb Déu o amb Eva també és un altre problema. Us deixo amb l’explicació treta del llibre "El científico curioso" (al que en un futur hi dedicaré un article per a comentar-lo) de Francisco Mora Teruel, catedràtic de Fisiologia Humana de la Universitat Complutense de Madrid.

Quina llengua van utilitzar per primera vegada Adam i Eva en les seves converses al Paradís i amb el mateix Déu? No els hi hauria d’haver donat el seu propi idioma, llenguatge a partir del com van derivar totes les altres llengües? En quin idioma va parlar Déu a Moisés al Sinaí? Ho va fer en hebreu? Va parlar Déu a Jesús en arameu? Aquestes preguntes, sens dubte ingènues per a nosaltres avui, no ho van anar tant per a molts Reis i filòsofs que al llarg de la història es van preguntar i van reflexionar sobre quin seria, entre les milers de llengües parlades, l’idioma més natural de l’home. És a dir, aquell que lluny de l’aprenentatge del pare, de la mare o de l’entorn social, Déu va donar a l’home en l’inici del seu despertar com home per a comunicar-se per primera vegada amb els seus semblants.

S’han descrit moltes experiències en les quals s’ha buscat desxifrar i donar contestació a aquest enigma. Unes procedeixen de la fantasia. Unes altres, més documentades, d’experiments realitzats amb nens. Unes altres, definitives, les obtingudes més recentment en éssers humans aïllats completament d’altres éssers humans en els primers anys de la seva existència. Es diu que tractant de contestar a aquesta pregunta un faraó d’Egipte, Psammenthicus, i diversos reis, entre ells el Rei Jaime IV d’Escòcia, van aïllar nens nounats per a comprovar després amb quin idioma s’expressaven i descobrir així l’idioma més genuïnament humà i per tant el més proper a Déu. Però potser la història més documentada és aquella de l’emperador Mogol Akbar Khan, a principis del segle XVI, que va manar aïllar diversos nens nounats a que els cuidessin persones sordmudes i amb la prohibició absoluta que ningú no tingués cap contacte verbal amb ells. Quan els nens van créixer els va manar cridar a la seva presència. L’Emperador, segons va descriure un jesuïta en la seva Història General de l’Imperi Mogol en l’any 1708, es va envoltar prèviament de gents coneixedores de totes les llengües per a entre totes poder desxifrar el llenguatge dels nens. I va ser llavors quan l’emperador va descobrir que els nens no parlaven gens. Eren muts. L’idioma genuí de l’home era clarament el silenci. Avui hi ha recollides documentalment històries de nens completament aïllats pels seus pares o perduts en la selva quan no havien de tenir més d’un any d’edat. Quan alguns d’aquests nens van ser trobats amb edats entre 4 i 6 anys no parlaven absolutament res.

S’expressaven amb contraccions estranyes dels músculs de la cara, rares vocalitzacions i gesticulacions explosives dels braços. El cas d’en Johan recollit per unes monges en un orfelinat de Burundi és il·lustratiu. Es va perdre en el període guerra entre watusi i hudu als voltants del llac Tanganika, allà pels principis dels anys 70 i va ser recollit per uns pastors que ho van descobrir vivint en una colònia de chimpancés. El nen era mut i caminava recolzant-se en braços i cames. Encara que va tenir un intens aprenentatge durant anys no va aconseguir aprendre a parlar. I és que el llenguatge, la parla, no és quelcom amb el que es neix. Certament, es neix amb la potencialitat de parlar, és a dir, es neix amb un cervell que alberga els circuits neurals per al llenguatge, però aquests circuits mai funcionaran tret que es registri en ells el parla dels nostres semblants.

Només l’aprenentatge aconsegueix convertir en fet allò que existeix en potència. Es neix amb un disc cerebral en el qual es pot gravar però que no conté res si no es grava en ell. En altres paraules, el parla no és patrimoni d’un home únic i aïllat. La parla és un patrimoni social, és un bé comú de tots els éssers humans. Bé comú, a més, adquirit al llarg de diversos milions d’anys d’evolució del cervell i no donat per cap Déu en cap moment determinat. Ja en l’home de fa dos milions d’anys s’ha pogut reconèixer les traces de les estructures cerebrals que posteriorment han donat lloc als circuits del parla. I és possible que tan sols sigui fa uns 100.000 anys que l’escorça cerebral hagi arribat als últims esglaons d’aquesta complicada escala evolutiva que ha donat lloc al parla.

Sens dubte que tant l’emperador Mogol com qui van fer aquests experiments desgraciats van arribar a contestar la pregunta sobre l’origen de la parla. I la contestació és que si algun idioma Déu va donar a l’home en els seus orígens és clarament l’idioma dels gestos i el silenci. Del que es deduïx a més, que no hi ha llibre algun que expressi, en cap idioma, el verb directe de Déu. Déu, si existeix, és silenci i qualsevol llibre que parli d’aquest silenci ha estat filtrat pel cervell humà. I això ens duu a comprendre que la interpretació humana d’aquest silenci, el seu desxiframent i la seva traducció en forma de llenguatge, és tan individual com ho és cada cervell en cadascun dels més de sis mil milions d’habitants que poblen la Terra.

 
Fonts:

Quant a omalaled

Me llamo Fernando y soy un apasionado de la ciencia y admirador de los científicos y ténicos de todas las épocas. Espero disfrutéis sabiendo un poquito más de ellos.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a El melic i l’idioma d’Adam

  1. vallve diu:

    Em fa l’efecte que la resposta a la pregunta de quina llengua van utilitzar per primera vegada Adam i Eva seria que no hi ha manera de saber-ho, però segur que cap de les llengues actuals. És com preguntar quina espècie de les actuals és més antiga, primitiva o ancestral. Totes les espècies (o llengues) actuals són això, actuals. Totes han evolucionat, canviat. El que existia en el passat són els ancestres de les espècies (llengues) actuals.
    Molt Bon Blog, m’agrada.

  2. omalaled diu:

    Està clar, però el que vol reflexar l’article és que tal i com no havien de tenir melic, tampoc havien de saber parlar 🙂

    Salut!

Els comentaris estan tancats.