Marie Curie 3

Alguna vegada he dit que a tots els quals ens agrada la ciència i els seus personatges hauríem de llegir alguna biografia de Marie Curie. Ja us he parlat en 1, 2, 3 i 4 d’aquesta dona i alguna vegada he culminat un article amb una de les seves frases. Avui us parlaré un poc més d’ella.
[@more@]
Tots sabem que gràcies als Raigs X es poden localitzar lesions i els metges poden operar amb més precisió. Doncs bé, quan va començar la Primera Guerra Mundial Marie Curie es va adonar que no existien instal·lacions radiològiques en els hospitals de camp. Els aparells de Raigs X eren gairebé desconeguts en l’àmbit militar. A través de la Creu Roja i la Unión de Dones de França, Marie va instal·lar un aparell de Raigs X en un camió Renault amb les seves pròpies mans convertint-lo en la primera unitat mòbil de Raigs X de la història.

Petit Curie amb la Marie
Altre Petit Curie

Va arribar a equipar 20 cotxes (eren coneguts com els "petit Curie"), és clar, sense l’ajut de l’exèrcit ni funcionaris; sinó gràcies a la població que contribuïa quant podia. El cirurgià es tancava amb ella en la cambra fosca mentre passaven els soldats ferits un rere altre i així durant hores, dies… Va supervisar la instal·lació de 200 sales de radiologia. Mentre utilitzava aquests aparells va aprendre mecànica per a arreglar el cotxe i medicina. I no penseu que es quedava a la retaguardia: Marie era de les que s’anaven al front. De fet, solia barallar-se amb els generals per a poder dur els cotxes fins als hospitals del front.

Eren conduïts d’hospital en hospital per voluntaris, antics alumnes i professors de la École Normale. Més tard es va fundar una organització privada en la qual van posar com "director tècnic de radiologia" a Marie Curie.

També va involucrar a la seva filla Irène (la seva altra filla, Ève, va quedar a cura d’una institutriu) que aviat va anar pel seu compte. La jove no parava de fer radiografies a soldats ferits amb trossos d’obús. I si tenim en compte que tenia 16 anys quan va començar, no us hauria de sorprendre si us dic que amb 18 la Irène Curie era una autèntica experta en radiologia. La cridaven fins i tot quan s’espatllaven els aparells.

Marie es va quedar un d’aquests cotxes per a ús personal i ho va conduir ja no només per França, sinó pels hospitals belgues, pel nord d’Itàlia, etc. I no es va parar aquí. Va organitzar cursos de formació per a soldats nord-americans als quals va iniciar en l’estudi de la radioactivitat. Abans que les tropes dels EEUU abandonessin Europa al finalitzar la guerra, Marie havia instruït a molts metges en l’ús dels Raigs X. En dos anys, entre mare i filla van arribar a formar a més de 150 tècnics. La xifra de ferits que va passar per tots aquests aparells va superar el milió de persones.

I és que Marie era de les que s’ho feia tota sola. Que no tenia xofer? Doncs ella mateixa li donava a la manovella per a engegar-lo. Que es punxava una roda? Ella mateixa la canviava. Netejava el carburador quan s’obturava. Si duia els aparells per ferrocarril, ella mateixa els carregava i descarregava. Va ser totalment indiferent a la falta de comoditats. I si havia de dormir, no li importava on: a l’aire lliure o en una tenda de campanya. Va donar tot l’or que posseïa al que va afegir el de totes les seves condecoracions científiques. Mai va ser menys molesta una dona tan famosa. Deu n’hi do per a ser una immigrant polonesa, oi?

Però be, sobre l’austeritat de Pierre i Marie Curie amb els béns materials ja us he parlat en els articles anteriorment citats. Diré, però, uns detalls més d’aquest tema. El novembre de 1903, la Royal Instituton va conferir als Curie unna de les seus més distingides condecoracions: la Medalla Davy. Marie tenia ja llavors les seves mans destrossades pels àcids. Ni tan sols duia una aliança. En la nit d’un dels banquets, Marie va dir al seu espòs:

Mai no vaig imaginar que existissin alhajas semblants. Què boniques eren! Imagina que durant el sopar, no sabent en que ocupar-me, em vaig posar a pensar i calculava quants laboratoris podrien construir-se amb les pedres que cadascuna de les dames duia al voltant del seu coll. Quan va arribar l’hora dels discursos havia arribat a una xifra astronòmica!

Quan van rebre pel Nobel una summa equivalent a 15.000 dòlars i la seva acceptació no era de cap manera "contrària a l’esperit científic", com deia Marie, les despeses que van ser en regals pel germà del Pierre, les germanes de la Marie i una amiga de la seva infància, donacions a diverses societats científiques i a estudiants polonesos. L’únic que es va quedar per a ella li va servir per a instal·lar un bany modern en la seva casa i renovar el paper d’una habitació. Mai van passar pel seu cap coses com comprar-se un barret nou i va continuar amb les seves classes.

Ni tan sols de gran va saber tenir la comoditat d’una donzella. El seu xofer mai va haver d’esperar més de dos minuts i si arribava tard se sentia culpable. Sempre va ser amant de la seva pàtria, Polònia. Si arribava algun estudiant polonès a París i no li concedien una beca universitària, la Marie la pagava de la seva pròpia butxaca sense que l’estudiant s’assabentés.

Per les nits s’asseia al terra a fer els seus càlculs teòrics. Mai es va acostumar a treballar en una taula: el terra era un espai gairebé il·limitat per a posar els seus apunts. Gairebé al final de la seva vida va començar a perdre la vista. Va comunicar a les seves filles que volia que ningú no ho sabés. Per a això va començar a escriure amb lletres grans i grosses. Va haver de posar-se unes gruixudes ulleres.

Marie sempre havia menyspreat les precaucions que ella mateixa imposava estrictament als seus deixebles. Tot just se sotmetia als exàmens de sang que eren norma obligatòria en l’Institut del Ràdio. Aquests anàlisis van mostrar que la seva fórmula sanguínia no era normal, però això no li va preocupar gran cosa. Com li anava a preocupar! Durant 35 anys havia estat remenant el radi i respirant l’aire viciat de les seves emanacions, i durant els quatre anys de la guerra s’havia exposat els Raigs X sense protecció.

Un petit trastorn de la sang i algunes cremades doloroses en les mans no eren, al cap i a la fi, un càstig massa sever si es tenia en compte el nombre de riscos que havia tingut.

En 1933 Marie va caure malalta. No li va donar importància a una lleugera febre que finalment va començar a molestar-la; però al maig de 1934, víctima d’un atac de grip, es va veure obligada a ser al llit. Ja no va tornar a aixecar-se. Els seus ossos havien estat exposats a la radiació durant molt, massa temps. Va seguir en actiu fins a 1934, però el treball al que havia dedicat la seva vida va tenir nefastes conseqüències. Els metges li van aconsellar que es traslladés als Alps francesos per a respirar aire pur. Febril i feble, Marie va fer el seu últim viatge. En 4 de juliol de 1934 moria en el sanatori de *Sancellemoz, als 66 anys d’edat.

Dos dies més tard, el divendres 6 de juliol de 1934, al migdia, sense discursos ni desfilades, sense que estigués present ni un polític, ni un sol funcionari públic, Madame Curie va ser enterrada en el cementiri de Sceaux, en una tomba immediata a la de Pierre Curie. Només els parents, els amics i els col·laboradors de la seva obra científica, que li professaven entranyable afecte, van assistir al sepeli. El seu germana Bronia i el seu germà Józef van tirar un grapat de terra polonesa sobre la seva tomba.

El 20 d’abril de 1995 les restes dels Curie van ser traslladats des de Sceaux fins al Panteó de París. Va haver un gran celebració, amb desfilada, bandes i discursos dels presidents de França i Polònia.

Estic segur que d’estar viva i tenir davant a algun dels dos mandataris li hagués deixat anar algun revés que un altre. Com el que va rebre en el seu moment el cap d’estat polonès, Stanislaw Wojciechowski, qui es va sorprendre de lo bé que Marie parlava el seu idioma natal després del llarg exili. Li va preguntar a la Marie:

– S’enrecorda del coixí de viatge que em va prestar, fa 33 anys, quan vaig regressar a Polònia per a una missió política secreta?
– Clar que m’enrecordo!… i m’enrecordo que es va oblidar de tornar-me’l!

L’any 1933 va estar a Madrid per a presidir un debat sobre "El porvenir de la cultura" on van participar escriptors i artistes de totes els països. Com la vam rebre? Doncs com acostumem tractar a les grans personalitats: els membres del Congrés van llançar crits d’alarma denunciant els perills de l’especialització i acusaven a la ciència de ser, en part, responsable de la "crisi de cultura" que pateix el món.

Si és que som uns campions. Una vegada més, "Spain is different".

Einstein va dir d’ella:

Quan una personalitat tan destacada com la senyora Curie arriba a la fi dels seus dies, no hem de donar-nos per satisfets només en recordar el que ha donat a la humanitat amb els fruits del seu treball. Les qualitats morals d’una personalitat tan destacada com la seva potser tinguin un significat encara més gran per a la nostra generació i per al curs de la història que els triomfs purament intel·lectuals. Fins i tot aquests últims depenen, en un grau molt més gran del que s’acostuma a creure, de la talla del personatge.

Va ser una gran sort per a mi poder relacionar-me amb la senyora Curie durant vint anys de sublim i perenne amistat. La seva grandesa humana em va admirar cada vegada més. La seva força, la puresa de la seva voluntat, la seva austeritat amb si mateixa, la seva objectivitat, el seu judici incorruptible… totes aquestes qualitats eren d’un caràcter tal que poques vegades es troben en un mateix individu.

(…)

Si la força de caràcter i la devoció de la senyora Curie estiguessin vives en els intel·lectuals europeus, encara que només fos en una petita proporció, Europa tindria davant si un futur brillant.

Va tenir present la ciència fins al final dels seus dies. Quan estava pròxima al seu final va poder veure com la seva filla havia produït un resultat important. Frédéric Joliot (el marit de la Irène i un altre apassionant personatge) ens explicava:

Marie Curie seguia el progrés de les nostres investigacions i mai oblidaré l’expressió de pura alegria que es va produir en ella quan la Irène i jo li vam ensenyar el petit tub de vidre que contenia el primer radioelement artificial. La puc veure encara sostenint en la seva mà, cremada pel ràdio, aquell tub amb un radioelemento encara actiu. Volia comprovar el que li estàvem dient i va anar al comptador Geiger-Müller, on va escoltar els clics del comptador de radiació.

En paraules de la Pròpia Marie Curie:

Sóc de les que pensen que la ciència té una gran bellesa. Un savi en el seu laboratori no és només un teòric. També és un nen col·locat davant els fenòmens naturals que li impressionen com un conte de fades. No pensem que tot progrés científic es limita a mecanismes, màquines i engranatges (…) Si veig al meu al voltant alguna cosa vital és precisament aquest esperit d’aventura emparentat amb la curiositat.

 
Fonts:
“Marie Curie”, Robert Reid
“La vida heroica de Marie Curie”, Eve Curie
“Momentos estelares de la ciencia”, Isaac Asimov
“Las damas de laboratorio”, María José Casado Ruiz
“Marie Curie”, Philip Steele
“Marie Curie y su tiempo”, José Manuel Sánchez Ron
http://ichasagua.dfis.ull.es/cientificos/mariecurie.html
http://www.siriusfem.com/archivos_2006/noviembre_2006/canal6/historiasocial_vidademariec.html
http://corsarionegro.wordpress.com/2006/11/11/persona-marie-curie/
http://www.geocities.com/fcueto/Ciencia/Curie.htm
http://www.uv.es/jaguilar/historias/curies.html
http://www.astrocosmo.cl/biografi/b-m_curie.htm

Quant a omalaled

Me llamo Fernando y soy un apasionado de la ciencia y admirador de los científicos y ténicos de todas las épocas. Espero disfrutéis sabiendo un poquito más de ellos.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Marie Curie 3

  1. omalaled diu:

    Voltaire-: quant de temps… Aquest adona va res penso que única a la història. Tant de bo no sigui així.

    Per cert, vaig pensar en tú veient una pàgina que es diu http://www.obsoletos.org/

    Hi ha alguns articles que t’encantaran (d’aquells de còm fer un amplificador amb quatre peces i coses així) 🙂

    Salut!

Els comentaris estan tancats.