La historia de “El origen de las especies”

Janet Browne, autora del llibre que té per títol el de l’article d’avui, ha escrit diversos sobre Darwin i és actualment professora d’Història de la Ciència a la Universitat d’Harvard. Aquest llibre, en particular, ho he trobat força interessant ja que a més de parlar sobre la Teoria de l’Evolució i sobre Charles Darwin, també ho fa sobre la repercussió en la societat i les reaccions que va comportar. Cal reconèixer que és impressionant com una teoria científica ha pogut arribar a tenir tanta influència al llarg de la Història. Com sempre, faig un resum del que més m’ha cridat l’atenció.
[@more@]
Els apunts que va prendre Darwin en el seu viatge s’amuntonaven uns sobre d’altres en llibretes personals. Ja des dels inicis, va considerar que l’ésser humà formava part del regne animal i confiava a explicar els nostres orígens sense fer referència directa a la creació per part de Déu. Això li va dur a endinsar-se en "la metafísica de la moral", tal com la va cridar. Homes venint de micos? Deia: Amb la seva arrogància, l’home es considera a si mateix una gran obra, digna de la intervenció d’una deïtat. Crec que és més humil i més cert considerar que procedeix dels animals.

Quan es va publicar "L’origen de les espècies", Darwin sabia perfectament que tindria implicacions religioses per la forma que negava qualsevol funció de Déu en la Natura (compte, no la seva existència; Darwin deia que al principi era teista, però més tard es va autocalificar d’agnòstic, terme encunyat pel seu amic Thomas Henry Huxley) i per com desafiava la teologia natural tan fermament arrelada en la vida i institucions britàniques.

Es va dedicar durant vuit anys a l’estudi dels percebes, vius o fòssils. Els historiadors acostumen a riure en veure la quantitat de temps que va dedicar a uns organismes tan insignificants i ho qualifiquen d’estudi marginal, com una tàctica per a evitar enfrontar-se a l’escàndol que significaria la publicació d’altres punts de vista evolucionistes de més abast.

Pot ser que fos així, però el que va descobrir als percebes li va suposar realitzar canvis importants en la seva interpretació de la biologia. Va reforçar la seva creença en l’evolució: li va donar més seguretat en ella. Tots els dies observava com les estructures dels percebes eren fruit de l’evolució. Els va observar a la recerca de les minúscules adaptacions que feien que una forma de percebe tingués més èxit que una altra. Va estudiar còm un òrgan podia acabar adaptant-se per a realitzar una funció totalment diferent.

La Rotal Society va quedar impressionada. Havia dedicat tant temps als percebes que el seu fill va arribar a pensar que tots els pares es passaven el dia observant percebes.

El llibre "L’origen de les espècies" no conté fórmules: tot ell és una llarga i minuciosa argumentació. Pocs textos científics han estat tan replets d’informació. Tot succeïx a poc a poc, de forma gradual i tot unit mitjançant una única explicació: el temps, l’atzar, la reproducció i també la lluita governen la Terra. Armat amb aquestes argumentacions era capaç d’il·luminar camps com la biologia, l’embriologia, la classificació, la paleontología, la distribució geogràfica, etc.

No hi havia dos animals idèntics, ni dues plantes idèntiques i els ramaders ja ho sabien. Utilitzaven aquestes variacions per a millorar els seus llinatges. Citava a John Sebright, qui afirmava que podia produir un determinat tipus de plomatge en tres anys, però que en costaria sis produir un determinat cap i bec.

Darwin generalitzava:

Pot dir-se que la selecció natural escodrinya, cada dia i cada hora, per tot el món, les més lleugeres variacions; rebutja les quals són dolentes, conserva i acumula totes les quals són bones, i treballa silenciosament, quan vulgui i allà on es presenta per l’oportunitat, per la millora de cada ésser orgànic en relació amb les seves condicions orgàniques i inorgàniques.

La polèmica va arribar immediatament. Periodistes, homes de lletres, comerciants, empresaris, educadors, homes i dones comunes van sumar les seves veus a les de la multitud. Bisbes, poetes, gent dels baixos fons i institutrius van llegir el llibre. Fins a la reina Victòria es va interessar per ell, si bé, li va confessar a la seva filla que resultava difícil d’entendre. I si parlem de l’àmbit geogràfic, no només va afectar a Gran Bretanya, sinó que també ho va fer a França, Alemanya, Itàlia, Suècia, Rússia, Amèrica del Nord i més tard a la resta del planeta. La ciència va gaudir del públic més nombrós i agraït del que mai ha gaudit.

Malgrat la quantitat de proves aportada, als victorians els hi resultava impossible admetre la idea que es produïssin canvis graduals en els animals i en les plantes. Van sorgir objeccions científiques, teològiques i filosòfiques sovint barrejades. Calia incloure als éssers humans? Hauria de permetre la ciència abordar qüestions que fins a la data eren assumptes de teòlegs? Quina era la finalitat del nostre món si no hi havia cap raó per a l’existència de la virtut? Com era possible que el meu avi fora un mico? Podia l’evolució estar regulada i orientada per Déu? O quedava reemplaçat pel procés mecànic de la selecció natural? Havíem de deixar de costat la història d’Adan i Eva i considerar que la nostra existència en aquest món es tractava poc més que una existència animal? EWilberforce preguntava "és versemblant que un nap lluiti per convertir-se en un home?"

Tot el que tenia a veure amb l’ànima humana i el sentit de la moral estava en joc. Si els éssers humans ja no responien davant Déu, el seu creador, eren lliures de comportar-se com vulgesin, sense cap tipus de restricció moral?

Mentre que molts creients respectables van rebutjar directament la idea de l’evolució perquè amenaçava el paper de l’Església en la salvaguarda de l’estabilitat moral i social de la nació, altres lliurepensadors es van emprar l’evolució per criticar la política eclesiàstica i estatal.

Què va fer Darwin davant d’aquesta polèmica? Fàcil: es va quedar tranquil·lament a casa. Detestava les confrontacions en les que podia quedar en dubte el seu honor o honradesa. No obstant això, rebia diàriament un munt de correspondència que va arribar a ser d’unes 500 cartes anuals.

No penseu que la polèmica de la que parlo està superada. En dates tan recents com l’any 1996, el Papa Joan Pau II va dirigir un missatge als cristians en el que reconeixia que els treballs dels científics desenvolupats de forma independent per tot el planeta ens duen a pensar que la teoria de l’evolució és més que una hipòtesi.

Doncs clar que és més que una hipòtesi: és una teoria científica.

El llibre també parla de Darwin a una escala més personal. Amb el temps, va arribar a ser un dels científics més famosos de la seva època. Se li considerava un pilar de sustentació del món modern. Alguns van dir que era el "capellà del diable". En la seva pròpia Autobiografia afirmava que al principi li hagués satisfet convertir-se en cura local, encara que de tant en tant sentia un o dos dubtes religiosos. Més endavant va adquirir plena consciència de la ironia: Considerant la forma tan violenta que he estat atacat pels ortodoxos, resulta risible que alguna vegada volgués ser clergue.

Al principi, només la seva dona Emma, profundament creient, estava al tant de tot. Sabia que el seu marit tenia dubtes religiosos. Fins i tot abans que es casessin, ella li va dir: La raó em diu que els dubtes sincers i conciençudes no poden ser pecat, però em sembla que podrien significar un dolorós abisme entre nosaltres. Vacil·lant, la Emma va manifestar la seva por que la ciència li conduís cap a un escepticisme cada vegada més gran. Va suggerir que els dubtes de Darwin per ventura poguessin impedir que es reunissin en l’altra vida o que es pertanyessin mútuament per sempre. Aquesta carta va ser guardada com un tresor per ell. Va escriure en un marge: Quan hagi mort, recorda que moltes vegades he besat aquesta carta i plorat sobre ella.

I perquè vegeu un detall de la ingenuïtat (jo ho diria honestedat o sinceritat) que caracteritzava al nostre home, us diré que va fer una cosa totalment inusual en un llibre científic: una anàlisi sincera dels molts esculls amb que podien topar-se els lectors. Reconeixia que havia alguns dubtes tan greus que encara avui tot just puc reflexionar en elles sense sentir certa vacil·lació. Fins als més crítics d’aquell llibre van haver de reconèixer la sinceritat i meticulositat d’investigació.

Encara que va tenir moltíssims crítics, la teoria de l’evolució va tenir quatre formidables defensors que van saltar a la palestra mentre Darwin es quedava a casa. Eren Charles Lyell, Joseph Hooker, Asa Gray i Thomas Henry Huxley.

En Lyell es va centrar en l’arqueologia i prehistòria humana i va posar les seves conclusions en un text titulat The Antiquity of Man (1863). En ell, desautoritzava la narració tradicional de la creació i el diluvi universal. No obstant això, va ser creient i fins al final dels seus dies va dir que els éssers humans tenien un ànima divina. En una ocasió va dir al Huxley que "no podia lliurar-se completament a l’orangutà".

Huxley va ser, potser, el més vigorós defensor. No entenia com no se li havia acudit a ell abans, i els seus escrits van ser molt, molt forts:

Quina altra cosa és la història de totes les ciències sinó l’eliminació del concepte de misteri i de les interferències creadores? (…) Els anodins teòlegs menteixen sobre els orígens de totes les ciències com les serps escanyades al costat de la d’Hèrcules, i la història documenta que cada vegada que la ciència i el dogmatisme s’han enfrontat obertament, aquest últim s’ha vist obligat a retirar-se de la liza sagnant i aixafat, quan no aniquilat; pel terra, quan no abatut.

Pocs homes en la història han arribat a aquest nivell intel·lectual o han aconseguit que es discuteixin tan àmpliament i amb tanta energia els seus punts de vista. Es va convertir en símbol de la cultura de l’època i personatges com Charles Dickens es van veure eclipsats per això. Cap al final de la seva vida, cada vegada més joves sol·licitaven ser admesos en la seva presència. Va ser, a més, adorat per la seva família i admirat pels seus amics. En una ocasió va dir al seu amic Huxley: Si jo hagués estat un amic meu, m’hauria odiat. Tant de bo sentís que mereixia tot això!

Va ser enterrat a l’Abadia de Wetminster. El sepeli va estar abarrotat de gent: professors, dignataris eclesiàstics, polítics, aristòcrates i públic en general.

En 1882, al Times es va afirmar que va ser "L’anglès més gran des de Newton".

El llibre també parla d’un famós fenomen anomenat darwinisme social, però és un tema a part que podem tractar en alguna altra història.

Recomanat per a tots els públics. No és molt llarg, unes 200 pàgines; això sí, és molt amè, fàcil de llegir, interessant i informatiu.  

Portada del llibre

Títol: “La historia de El origen de las especies
Autora: Janet Browne

Quant a omalaled

Me llamo Fernando y soy un apasionado de la ciencia y admirador de los científicos y ténicos de todas las épocas. Espero disfrutéis sabiendo un poquito más de ellos.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.