Reines, conspiracions i xifrats

El 15 d’octubre de 1586 es jutjava a Maria Estuardo, reina d’Escòcia, per traïció. Havia estat acusada de conspirar per a assassinar a la seva cosina, la reina Isabel I d’Anglaterra i fer-se amb la corona anglesa. Sir Francis Walsingham, el secretari principal d’Isabel ja havia arrestat al Babington i als còmplices que anaven a portar a terme l’acció. Els hi van portar a Londres i segons relata l’historiador William Camden: els van acoltellar pir tot arreu, els van tallar les seves parts privades, els van treure les entranyes en viu i fent-los mirar, i van ser cuartejats. Ara, planejava demostrar que María era igualment culpable i mereixedora de la mort.
[@more@]

D’altra banda, per la Isabel era important desfer-se de María, doncs era una perillosa rival en la qüestió successòria: era besnéta d’Enrique VII, convertint-se en l’hereva de la corona anglesa si Isabel no tenia descendència. Com era escocesa, molts qüestionaven si un tribunal anglès tenia autoritat per a executar a un cap d’estat estranger. A més, podria ser un precedent incòmode: si a l’Estat li estava permès matar una reina, llavors, els rebels podrien tenir menys reserves per a matar altra reina que podria ser la mateixa Isabel. O sigui, Isabel només aprovaria l’execució si Walsingham podia provar més enllà de tot dubte que María havia format part en la conspiració.

En realitat, era el cervell de la trama. Això se sabia, però no s’havia trobat cap connexió amb Babington i la resta de conspiradors. En els casos de traïció, a l’acusat no se li permetia tenir advocat ni podia cridar a testimonis. Però María estava tranquil·la, doncs tota la correspondència que havia tingut amb Babington l’havia xifrat. La seva defensa principal era negar tota connexió amb ell. Si no podien desxifrar aquelles cartes, mai podrien ser utilitzades en la seva contra d’ella. Així que la seva vida depenia que la seva xifra no pogués ser desxifrada. Havia desxifrat Walsingham les seves cartes? Podia fer-se una cosa així?

Una de les formes de xifrar un missatge, i la utilitzada per María, és el Xifrat César. Donat un text, canviar una lletra per una altra i això es repeteix per a totes les lletres. Així, vam transformar un missatge:

Xifrat Cèsar

Ara, hem de posar-nos d’acord en com canviem aquest alfabet i per a això, utilitzarem una clau. Per exemple, suposem que és JULIUS CAESAR. En primer lloc, cal eliminar les lletres repetides (JULISCAER) i l’alfabet canvia d’aquesta manera:

Correspondència entre lletres

Per exemple, si volem xifrar "Històries de la Ciència", tindrem "ERGHZFRSG IS WJ LRSYLRJ". Durant molt temps es va pensar que una cosa així era totalment indesxifrable. Fins que un tal Al Kindi, autor de 290 llibres en els quals parlava de medicina, astronomia, matemàtiques, lingüística i música, va explicar com podria fer-se:

Una manera de resoldre un missatge xifrat, si sabem en quina llengua està escrit, és trobar un text pla diferent escrit en la mateixa llengua i que sigui prou llarg per a omplir al voltant d’una fulla, i després comptar quantes vegades apareix cada lletra. A la lletra que apareix amb més freqüència li direm "primera", a la següent en freqüència li direm "segona", a la següent "tercera" i així successivament, fins que hàgim cobert totes les lletres que apareixen en el text pla.

Després observem el text xifrat que volem resoldre i classifiquem els seus símbols de la mateixa manera. Trobem el símbol que apareix amb més freqüència i el substituïm amb la forma de la lletra "primera" de la mostra de text pla, el següent símbol més corrent ho substituïm per la forma "segona", i el següent en freqüència ho canviem per la forma "tercera", i així successivament, fins que hàgim cobert tots els símbols del criptograma que volem resoldre.

És clar que això depèn de la llengua en la qual estigui codificat el missatge: no és el mateix el percentatge de vegades que apareix una determinada lletra en un idioma que en un altre. Aquí us mostro les freqüències d’aparició de les diferents lletres en català, francés, anglès.

Frequències de lletres en diferentes llengües

Una vegada que tenim un gràfic similar però del text xifrat, el compararíem amb l’anterior i el desplaçaríem fins que coincidís, o buscaríem la lletra més utilitzada i la canviaríem per una "e", etc. Amb un parell de lletres deduïdes així, continuaríem un poc a base de prova i error i al veure una paraula esbrinaríem més lletres que ens donarien més paraules. Al cap de poc temps tindríem el missatge desxifrat.

Cal dir que hi ha excepcions en cas de ser frases una mica escollides. Per exemple: "De Zanzíbar a Zàmbia i Zaire, les zones de l’ozó fan que les zebres zigzaguexin". Frases com aquestes farien que descobrir el missatge fora més complicat. Hem de suposar, per tant, que els textos més extensos segueixen els patrons més generals. Però fins i tot aquí hi ha excepcions. En 1969, l’autor francès Georges Perec va escriure La Disparition, una novel·la de 200 pàgines en les quals no va utilitzar ni una paraula que tingués la lletra "e". I la cosa es posa més interessant perquè el novel·lista i crític anglès Gilbert Adair la va traduir a l’anglès (A Void) també sense utilitzar la lletra "e". I atenció que aquesta lletra és la més utilitzada en l’alfabet anglès. Desxifrar una cosa així tindria una dificultat afegida.

També podríem utilitzar el que modernament es fa amb els SMS. Per exemple, si codifiquem: "Ezto tyenne ell hefezto dhe dyztorrcihonarr hel hekilyvrio deh laas frhekuenzyas, ens veurem en seriosos problemes. Tanmateix, descartem aquestes excepcions.

Una vegada que hem deduït les lletres més utilitzades poden fer-se anàlisis de vocals que vagin després de consonants i coses així. Per exemple, després d’una "q" en català només pot anar una "u", però la lletra "p" és molt més amistosa perquè, a part de les vocals, poden anar altres consonants.

Dit això, tornem amb la història entre María i Isabel. Walsingham era una figura maquiavélica, cap de l’espionatge, que havia reclutat a un tal Gifford com espia. Li havia ordenat que es presentés en l’ambaixada francesa i s’oferís com missatger. Cada vegada que el Gifford rebia un missatge de o per a María, primer la duia al Walsingham, qui trencava el segell lacrat, feia una còpia i el tornava a lacrar. D’aquesta manera, el missatge original, arribava a la seva destinació sense que el destinatari no sospités res.

La primera vegada que el Gifford va lliurar a Walsingham una carta de Babington dirigida a María, el seu primer objectiu va ser desxifrar-la. Walsingham havia descobert el criptoanàlisi en un llibre escrit per Gerolamo Cardano que li havia despertat l’interès, però no havia vist el seu potencial estratègic. De fet, el que realment li va despertar l’interès va ser una carta enviada per Felip II al seu germanastre Juan d’Àustria. La correspondència sempre era codificada. En ella descrivia un pla per a envair Anglaterra. La carta va ser interceptada per Guillermo d’Orange, qui la hi va passar a Marnix, el seu secretari de xifres qui, a la vegada, la va desxifrar informant a Daniel Rogers, un agent anglès que treballava a Europa. Aquest últim va avisar al Walsingham.

Els anglesos van reforçar les seves defenses, el que va ser suficient per a detenir la invasió. Conscient ara del potencial del criptoanàlisi, Walsingham va crear una escola de xifres a Londres i va nomenar secretari a Thomas Phelippes, un home "de poca alçària, molt prim, amb el pèl ros fosc en el cap i ros clar en la barba, amb el cap menjat per la verola, curt de vista, amb aparença de tenir uns trenta anys". Doncs bé, aquest home que, a primera vista ningú hagués donat ni un duro per ell, parlava francès, italià, espanyol, llatí i alemany. I el més important: era un dels millors criptoanalistes d’Europa.

Encara que la confiança de María en la seva xifra era absoluta, poca cosa tenia a fer davant un expert com el Phelippes. Sempre que aquest últim rebia un missatge de o per la María, el devorava aplicant el mètode de les freqüències. Era qüestió de temps. Quan Phelippes va desxifrar el primer missatge de Babington dirigida a María i l’hi va lliurar a Walsingham, aquest podia haver-se abalançat sobre ella, però va preferir esperar que aquesta última escrivís un altre que la inculpés. I efectivament, María va respondre explicant explícitament el pla.

Ara, Walsingham ja coneixia el pla. Tanmateix no estava satisfet, així que va demanar al Phelippes que falsifiqués una posdata en la carta de María a Babington temptant-li a donar noms. I és que, aquesta era altra de les habilitats del Phelippes: "escriure amb la lletra de qualsevol, amb només haver-la vist una vegada, com si la persona mateixa l’hagués escrit". I van caure. En desxifrar el següent missatge para Walsingham va afegir el signe de la horca: . El tribunal de la inquisició va recomanar la pena de mort per a María.

En la seva execució, els botxins van sol·licitar el seu perdó i ella va replicar: "Us perdono de tot cor, perquè ara confio que posareu fi a tots els meus pesars". Quan la van decapitar, el seu gos que s’havia lliscat sota les seves robes, només va poder ser arrencat per força i després que ho deixessin, va tornar i segons compte Richard Wingfield en "la seva Narració dels últims dies de la reina d’Escòcia": va jeure entre el cap i els muscles d’ella, anotat amb diligència.

Curiosament, el mateix any, Vigenère havia publicat el seu Traicté des Chiffres. Si María hagués conegut el Xifrat de Vigenère, segurament ni un expert com el Phelippes no l’hagués pogut desxifrar. Aquesta xifra resultava inexpugnable per a una anàlisi de freqüència ja que una mateixa lletra xifrada podia representar diferents al text pla i viceversa. Però deixarem el xifrat de Vigenère per una altra historia.


Fonts:
“Los códigos secretos”, Simon Singh
http://www.artehistoria.jcyl.es/historia/personajes/5666.htm
Gráficos sacados de la wikipedia.

María va ser sepultada inicialment en la catedral de Peterborough, però en 1612 les seves restes van ser exhumats per ordre del seu fill, el rei Jacobo I d’Anglaterra, qui la va enterrar en l’Abadia de Westminster. I allí està, a només 9 m del sepulcre de la Isabel.

Quant a omalaled

Me llamo Fernando y soy un apasionado de la ciencia y admirador de los científicos y ténicos de todas las épocas. Espero disfrutéis sabiendo un poquito más de ellos.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Reines, conspiracions i xifrats

  1. Joan diu:

    Sempre m’ha fascinat l’habilitat dels que aconsegueixen trencar el secret dels codis.

    No m’estranya que els anglesos, sense menysprear l’ajuda polonesa, es carreguessin l’Enigma, tenien un molt bon bagatge.

  2. omalaled diu:

    De l’Enigma tinc un pares d’articles preparats 🙂 Temps al temps.

    Salut!

Els comentaris estan tancats.