Sanderson de Oundle

Sóc dels que pensa que un professor, un bon professor, pot canviar realment la vida dels seus alumnes. I si no, almenys, pot marcar-la i fer que la vida d’aquell tingui unes perspectives, fins i tot un significat diferent al que hagués tingut en cas de no haver-li conegut. Avui vull parlar-vos d’un personatge que va canviar, i de bon tros, la vida de molts xavals.
[@more@]

El nostre heroi d’avui es deia Frederick William Sanderson. No és famós, no va ser un científic excepcional i diuen que era mal orador. No va ser més que un director d’escola. Però tenia una cosa que el feia especial per sobre de tot: un apassionat desig per donar als joves llibertat plena per a desenvolupar-se. Volia que realment aprenguessin.

Va néixer en 1857, una època en la qual dels exàmens dels alumnes, depenia en gran mesura la seva acceptació en les escoles britàniques. Aquestes escoles rivalitzaven unes amb unes altres per veure quina d’elles tenia, no ja millors alumnes o millors persones, sinó aquelles que tinguessin millors notes. Fins i tot s’ha sabut que algunes han descoratjat la participació d’alumnes a aquests exàmens finals per temor que perjudiquessin el lloc de l’escola en uns determinats llistats.

El nostre home va tenir orígens humils i accent del nord, però va arribar a ser director de l’Escola de Oundle. Els seus primers anys van ser tan durs que va arribar a escriure una carta de renúncia però, afortunadament, mai no la va enviar. Quan va arribar, l’escola tenia uns 100 alumnes; a l’època de la seva mort, 30 anys més tard, el nombre d’alumnes de Oundle s’havia incrementat a 500, la institució s’havia convertit en la principal escola de ciències i enginyeria del país i ell era estimat i respectat per generacions d’agraïts alumnes i col·legues. I per si fora poc, allà pels anys 20, es van reunir un munt d’ells per a escriure una biografia d’ell.

Però, què va fer exactament? Millor, deixem que ens ho diguin els seus nois:

Els esforços més tenaços de Sanderson eren en benefici de l’alumne mig i, especialment, dels maldestres. Ell mai no admetia aquesta paraula: si un estudiant era dolent era degut al fet que se li estava forçant en una direcció equivocada i feia interminables experiments per a descobrir com captar el seu interès… coneixia a cada noi pel seu nom i tenia un quadre mental complet de les seves capacitats i el seu caràcter… No era suficient que a gairebé tots els hi anés bé. "Mai m’agrada fracassar amb un noi."

Va donar l’ordre que els laboratoris haurien de deixar-se sense clau a tota hora, de tal manera que els nois poguessin treballar en els seus projectes d’investigació, fins i tot sense supervisió. Els productes químics més perillosos van ser guardats sota clau, però va deixar fora el suficient material com perquè altres professors no aprovessin aquestes pràctiques. Aquesta mateixa política es va aplicar als tallers de l’escola, replets de màquines avançades: les millors de tot el país per al seu orgull i alegria.

En una ocasió, un noi va danyar una placa de proves, una superfície plana fabricada amb gran precisió per a mesurar còmn plans són l’objectes, a l’utilitzar-la com mitjà per a posar un robló. El culpable ens explica el seu càstig:

Quan va ser descobert, el fet va desconcertar al director per un moment. Però el meu càstig va ser del tot "oundelià". Vaig haver de preparar un estudi sobre la manufactura i ús correcte de les plaques de prova i presentar un informe i explicar-se’l tot a ell. I després d’això vaig trobar que havia après a mirar dues vegades una bona eina abans d’utilitzar-la en forma incorrecta.

Incidents com aquest van fer que els laboratoris i tallers tornessin a estar tancats quan faltava la supervisió d’un adult. I què van fer els estudiants?

En el nostre entusiasme, vam fer ganzuas per a tot Oundle; no només per als laboratoris, sinó també per a les habitacions privades. Vam utilitzar els laboratoris i tallers durant setmanes, tal com ens havíem acostumat a fer, però ara amb una profunda cura de la costosa maquinària i amb la precaució de no deixar res desendreçat que pogués delatar les nostres visites. Semblava que el director no veia res: posseïa una gran habilitat per a fer-se el cec; fins que arribava el Dia de Fi de Classes i llavors tots ens sorpreníem a l’escoltar-lo, quan es dirigiria als pares allà reunits, explicant-los tot l’assumpte: "I què creuen que han fet ara els meus nois?".

L’odi de Sanderson a qualsevol porta tancada davant l’entusiasme d’un noi és un clar signe de la seva actitud cap a l’educació. Cert alumne estava tan ficat en el projecte en el qual estava treballant que acostumava escapolir-se a les dues del matí per a llegir a la biblioteca (que, òbviament, no estava tancada). El nostre home el va atrapar allà i li va fer tronar la seva temible ira per aquesta violació disciplinària. Tenia un temperament famós i una de les seves màximes era: "Mai no castigar, excepte quan s’està empipat". El noi ens explica la història:

La tempesta va passar. "I què estàs llegint a aquestes hores, noi?" Li vaig contestar que estava posseït pel meu treball i que el dia em resultava massa curt per a fer tot el que em proposava. Sí, sí, això ho entenia. Va fer un cop d’ull a les notes que havia estat escrivint i això va engegar la seva ment. Es va asseure al meu costat per a llegir-les més atentament. Tractaven sobre el desenvolupament d’un procés metalúrgic i ell va començar a parlar-me del descobriment i del valor del descobriment, dels incessants esforços dels homes per a obtenir més coneixement i més poder, del significat d’aquest desig de saber i del que nosaltres, a l’escola, estàvem fent en aquest procés. Vam conversar, ell va parlar per prop d’una hora en aquella encara nocturna habitació. Va ser una de les hores més extraordinàries, més formatives de la meva vida.. "Torna al llit, fill. Hem de trobar-te temps per a això durant el dia."

Dawkins diu que aquesta història li deixa els ulls brillants plens de llàgrimes. He de confessar que a mí també.

Encara que Sanderson menyspreava els exàmens públics, li anava molt bé en ells: liderava els exàmens de les escoles d’Oxford i Cambridge.

Va morir en 1922, després de lluitar per acabar una conferència que va oferir a un congrés de científics en el University College de Londres. El president d’aquell congrés era el gran H.G. Wells. Acabava de convidar al públic a fer la primera pregunta i va caure mort.

Però el seu esperit va seguir viu a Oundle. El seu successor immediat, Kenneth Fisher, va protagonitzar altra d’aquelles anècdotes que se surten de l’habitual. Estava presidint una reunió de docents quan es va escoltar un tímid cridar a la porta i va entrar un petit: "Permís, senyor, hi ha gaviotins negres al riu. "Això pot esperar", va dir Fisher al comitè reunit. Es va aixecar de la cadira de president, va agafar els seus binoculars i va partir en la seva bicicleta en companyia del petit ornitòleg.

Com diu el Dawkins:

Això és educació i a l’infern amb totes les estadístiques de les llistes de la federació, els programes d’estudis plens de gom a gom de fets i les inacabables matrícules d’exàmens.

35 anys després de la mort del nostre heroi, Ioan Thomas, professor del Dawkins, va presentar una sol·licitud de treball a Oundle perquè admirava al mort Sanderson. Aquest professor va protagonitzar una lliçó sobre la hydra.

El senyor Thomas va preguntar a un de nosaltres, "Què animal es menja a hydra?". El noi va intentar endevinar. En forma evasiva, el senyor Thomas es va dirigir al següent jove, fent-li la mateixa pregunta. Així va anar passant pels estudiants de tot el curs, amb excitació creixent i preguntant-nos a cadascun pel nom: "Què animal es menja a hydra? Què animal es menja a hydra?". I un a un intentàvem endevinar la resposta. Per a quan va haver arribat l’últim alumne, ens trobàvem ansiosos per saber la resposta. "Senyor, senyor, què animal es menja a hydra?" El senyor Thomas va esperar fins que ja no es va escoltar ni una mosca. Llavors va dir lenta i clarament, detenint-se després de cada paraula:

No ho sé… (crescendo) No ho sé… (molto crescendo) I no crec que el senyor Coulson ho sàpiga, tampoc. (fortíssimo) Senyor Coulson! Senyor Coulson!

Va passar com un llamp per la porta cap a l’aula següent i va interrompre dramàticament la classe del seu col·lega, arrossegant-lo amb si a la nostra aula. "Senyor Coulson, sap vostè què animal es menja a hydra?" Si va haver entre ells alguna picada d’ullet no ho sé, però el senyor Coulson va representar bé el seu paper: no ho sabia.

Torno a coincidir amb el Dawkins. El que importa no són els fets, sinó com els descobriments i com penses sobre ells: educació en el veritable sentit de la paraula, una cosa molt diferent de l’actual cultura de frenesí pels exàmens.

La tradició de Sanderson consistent que tota l’escola, no només el cor sinó aquells sense oïda musical, havien d’assajar i bramar en una part a l’oratorio anual, ha sobreviscut i ha estat extensament imitada per altres escoles. La seva innovació més famosa, la Setmana dels Tallers, era una setmana completa per a cada alumne en cada curs amb la supressió de tota altra tasca. Aquesta no ha sobreviscut

En una recent visita a Oundle, Dawkins va veure, per a la seva alegria, que nois i noies treballaven fora d’hores de classe per a construir cotxes esportius a partir dels propis dissenys de l’escola. Fins i tot hi havia un noi i una noia que havien regressat de les seves respectives Universitats per a acabar els seus cotxes. Más de 15 han estat conduïts a casa pels seus creadors.

H.G. Wells va dir d’ell: Ho crec més, allà de qualsevol dubte, l’home més gran que he conegut amb algun grau de proximitat.

I la veritat, no em costa molt entendre per què.

Estem necessitats de molts homes com Sanderson.

 
Fonts:

Quant a omalaled

Me llamo Fernando y soy un apasionado de la ciencia y admirador de los científicos y ténicos de todas las épocas. Espero disfrutéis sabiendo un poquito más de ellos.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.